Tchajwanci se přejmenovávají na Lososa a Brňan okukoval auto. To jsou top zprávy uplynulého týdne

26. březen 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ta nejdužnatější rajčata ze zpravodajského záhonu. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Zuzanu jako milovnici apokalyptických filmů zaujala zpráva o tom, že podle britské ankety by v případě mimozemského útoku měl lidstvo vést herec a bývalý politik Arnold Schwarzenegger. Na druhém místě těsně skončil herec Will Smith. Informuje o tom server Hollywood Reporter. Zuzana a Ivana jsou s výsledkem relativně spokojeny, ale nechápou, proč se na prvních příčkách nevyskytují žádné ženy. Nominovaly by totiž rády Meryl Streep nebo Anife Vyskočilovou.

Ivana je fanynka sushi, a tak ji upoutala informace o tom, že tchajwanské úřady zaznamenaly v uplynulých dnech nápor zájmu o změnu jména. Desítky lidí totiž během dvou dní zažádaly o to, aby jejich občanský průkaz obsahoval slovo losos. Nové jméno jim díky propagační akci tamního populárního stravovacího řetězce zajistí sushi zdarma. Ivanu ovšem zasmušilo, že papání bez placení může čekat pouze jednorázově, a tak od záměru jmenovat se Losos Veselková upustila.

Nemohla chybět dramatická causa z Brna. Tamní obyvatel volal strážníky, viděl muže okukovat auto. Policisté situaci prověřili a zjistili, že k žádnému zločinu nedošlo, muž se pouze kochal pohledem na pěkný vůz.

Je mezi brněnským zvědavcem, Arniem spasitelem a novým trendem na Tchaj-wanu nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.