Tea Sofia je ve 4 ráno ještě vzhůru. Vítězka Czechingu 2020 představuje nový klip

10. prosinec 2020

Vítězka hudebně-exportního projektu Radia Wave Czeching 2020, zpěvačka Tea Sofia, představuje videoklip k singlu 4AM ze své debutové desky STANI v exkluzivní premiéře.

Videoklip k singlu 4AM vznikl za podpory Radia Wave. Vítězka hudebně-exportního projektu Czeching Tea Sofia nejvíce zaujala mezinárodní porotu složenou z hudebních profesionálů.

Debutová deska Tey Sofie STANI, na které spolupracoval producent Bojan Bojič, vyšla na začátku září. Zpěvačka se na indiepopové nahrávce vrací také ke svému rodnému jazyku, když ve třech písních alba zpívá srbsky.

„LP Stani je tematicky a žánrově velice pestré, i přesto se nám podařilo v písničkách docílit autentický a rozpoznatelný zvuk. Tea se nebojí skrze svoje skladby otevřeně mluvit, každý song vychází z její osobní zkušenosti a je odrazem silných emocí, sebepoznávání či zklamání, zkrátka všeho, čím si prochází její generace,“ popisuje nahrávku Bojan Bojič.

Natáčení klipu k singlu 4AM měla na starosti produkční společnost AZN kru, s níž chtěla Tea Sofia dlouho spolupracovat: „Vítězství v Czechingu mi umožnilo uskutečnit můj další projekt. Klip se točil všude možně a ve všechny možný hodiny, což na tom asi ve výsledku bylo to nejnáročnější a zároveň nejzábavnější. Kluci z AZN jsou opravdu sehraný a jedou přesně podle plánu,“ upřesňuje zpěvačka okolnosti, za jakých klip vznikl.

„První den jsme všichni vstávali už ve 4 ráno, což se vlastně i tematicky s písničkou shoduje,“ směje se Tea Sofia v narážce na název singlu 4AM. „Vzhledem k listopadovému počasí bylo točení venku občas nepříznivé pro všechny, ale to se skvěle zvládlo a taky jsme hlavně velkou část natáčeli uvnitř v krásném bytě. Jsou to scény s děvčaty, která v klipu se mnou ‚vystupují‘. Točit s tak velkou partou lidí pro mě bylo něco nového a věřím, že se to ve výsledku odrazilo.“ 

Tea Sofia při natáčení klipu k singlu 4AM

Tea Sofia se už díky vítězství v Czechingu letos účastnila showcaseového festivalu Nouvelle Prague, který ji zařadil mezi nejzajímavější české interprety letošního roku. Festival se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal online. Po workshopech s předními booking manažery z evropských festivalů ji nyní čeká vystoupení na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag.

„Právě připravuji online session pro Eurosonic, kterého se díky Radiu Wave, byť online, tento rok účastním,“ shrnuje zpěvačka a studentka poslední ročníku gymnázia Tea Sofia své nejbližší hudební plány.

Na cestu k zahraničnímu publiku vyslal Czeching v minulých letech kapely Wild Tides, VR/NOBODY a Himalayan Dalai Lama a zpěvačky a skladatelky Never Sol, Zagami Jericho, Hellwanu a Viah.

autor: Jiří Kordík

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.