Techno, metal a chrastění řetězů. Ponořte se do hlubin podzemní scény ve Vídni a Linci

9. duben 2020

Lokálním scénám se ve Špíně s menší či větší pravidelností věnujeme, Rakousko nám však dosud tak trochu unikalo. Rozhodli jsme se proto zbudovat telemost s vídeňskou spojkou Dominikem, kterého můžete znát například z kapel Pitva nebo Autor. A díky jeho subjektivnímu a eklektickému playlistu jsme zjistili, že to nejzajímavější leží tak trochu mimo punkový žánr.

Dominik žije ve Vídni již několik let, v současnosti tam působí v kapelách Autor, Parasite Dreams či Pitva. Rakouským kapelám jsme se ve Špíně zatím nijak podrobněji nevěnovali, a tak jsme využili karanténu a zatelefonovali si s ním o tom, jak to ve Vídni v současnosti na DIY scéně vypadá. Kromě zavedených prostorů, kde se soustřeďuje většina punkových aktivit, jako je EKH nebo Einbaumöbel, jsme probrali především Venster 99. Klub, kde kromě hardcore-punkových koncertů probíhá i množství podzemních techno akcí. Ty tam pořádá mimo jiné producent a promotér DJ Warzone, který se pohybuje směrem k industriálu a temné, tvrdé elektronice.

DJ Warzone také stojí například za labelem Ventress Records, na němž vyšli i neofolkoví Ebriach. V podobných vodách se pohybuje i Raphi, vystupující především s projektem Rosa Nebel. Dominik ovšem vybral jeho trochu jinou věc – Kossuth Kult, krásný příklad, že nejen špinavým technem, ale i hodně dřevním metalem je tamější scéna živá. Kromě Kossuth Kult můžeme Raphiho potkat také v kapele Pitva, v níž působí i malíř Robert Pawliczek.

Ten, kromě hraní v neskutečném množství kapel napříč celým světem (Itchy Bugger, Bobby Would, Tick...) a provozování prostoru Tankstelle, v současnosti založil projekt Privat. A protože kapela ještě nemá nic venku, odbyli si Privat se svým synťákovým post-punkem premiéru.

Kromě Vídně jsme se blíže podívali i na Linec, jehož metalová scéna je podle Dominika dost pozoruhodná. Aktivity se soustřeďují kolem klubu a centra KaPu, kde působí kolektiv stojící za festivalem Steel City Sorcery. Nejzajetější místní kapelou jsou Kringa, na které ve Špíně nedošlo, nicméně na semknuté linecké scéně se klasicky ve všech kapelách točí několik lidí, do spletité sítě jsme tak nahlédli skrze projekty Concorde nebo BRÅND, kteří zpívají starorakouským dialektem.

Proč se v Dominikově výběru objevilo tak málo punku? Jak to teď funguje na EKH a v jiných prostorech, kde se dají pořádat koncerty? Je tamější scéna rozskupinkovaná na menší subjekty? Která z kapel hraje melancholičtější verzi Johna Mause? A jak to že se v Linci tak výborně daří metalu? Poslechněte si celou Špínu o současné scéně v Rakousku!

Playlist:

Disclone – Life After War
Ebriach – Das Alte tief im Berg
DJ Warzone – Derdo
Kossuth Kult – Blum-Thesen
Privat – TBA
BRÅND – Kraft aus da Ruah
Concorde – Lissom Limbs & Wailing Movement
Morast – Drink From Your Own Liquids Until You Suffocate

Spustit audio