Teenagerské slasti a úzkosti. Seriál Never Have I Ever dohání své nedostatky sympatickými postavami

15. květen 2020

Mezi teenagerskými seriály v současné době vedou opěvované série Riverdale a Sex Education. Novinka Never Have I Ever kráčí v jejich stopách občas sice trochu klopýtavým, ale sympaticky neokázalým krokem.

Hlavní hrdinka Devi Vishwakumar je americká středoškolačka z indické rodiny, jejíž život potkává jedna turbulence za druhou. Zdánlivě jí přitom jde o jedinou věc – dostat do svého života a ideálně i do postele svého sexy spolužáka Paxtona Hall-Yoshidu. Ve skutečnosti ale za její urputností a konfrontačními náladami nestojí jen teenagerské zmatky a úzkosti. V pozadí je dobře potlačované, ale přesto neodbytné trauma.

Ze seriálu Never Have I Ever (Tenkrát poprvé)

Tenkrát poprvé se odehrává na americké střední škole a jeho protagonistům je kolem patnácti let. Jsou mladší než hrdinové Sex Education, takže sex je pro ně většinou něco, s čím se seznamují zatím spíš teoreticky, a stejně nejistí jsou i v romantických vztazích jako takových. Tvůrcům se tuhle fázi puberty daří zachytit s lehkou, výstižnou nadsázkou. Hrdinové seriálu mají podobné problémy jako typičtí teenageři, kteří seriál sledují, ale zároveň jsou vtipnější, charismatičtější, v některých případech bohatší a sebejistější. To je ale v žánru teenage dramedií naprosto obvyklé a naprosto v pořádku.

V některých ohledech Never Have I Ever trochu pokulhává. Zájem série o etnické a sexuální menšiny je v dnešní době populární a určitě záslužný. Tady ale občas působí tak trochu bez nápadu – jako by si autoři jen chtěli odškrtnout, že příslušné téma mají zahrnuté, a spokojili se s pár chytráckými komentáři, které se snaží s příslušným problémem jen rychle a na pozitivní notu vypořádat. Zato se jim ale povedlo vrstevnatě probrat kulturu indických imigrantů v USA, kolem které se točí hned několik hlavních zápletek.

Ze seriálu Never Have I Ever (Tenkrát poprvé)

Seriál má sklony k lacinému feel good vyprávění, kde se všechny problémy snadno vyřeší prostě tím, že hrdinům na sobě navzájem záleží a jsou ochotní si naslouchat. Z toho se ale tvůrcům daří vybruslit velmi chytrým zvratem, který přijde v poslední třetině seriálu. Jednotlivé epizody Devina života dostávají najednou hlubší smysl a závažnější, tíživější rozměr.

Tahouny celé série jsou ale její sympatičtí protagonisté. Zejména osmnáctiletá Maitreyi Ramakrishnan dokáže naprosto přesvědčivým a okouzlujícím způsobem ztvárnit komplikovanou a mnohotvárnou osobnost Devi, která vyžadovala nejen komediální, ale prostě herecký talent. A postavit do role vypravěče Johna McEnroa byl také dobrý tah. Po první sezoně je na tom Never Have I Ever podobně jako jeho hrdinka – není dokonalé, ale je na dobré cestě.

Více o problémech amerických puberťaček s indickými rodiči si poslechněte v recenzi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.