Temnota Refractory Obdurate jako desatero přikázání Wovenhand

12. květen 2014

Slova Davida Eugena Edwardse jsou jako kázání – prosycená odkazy k Písmu – ohlašující nevyhnutelný boží trest. S tím, jak denverští Wovenhand na sedmé desce Refractory Obdurate ve svých poselstvích přitvrdili, se může zdát, že je už blízko.

„Přestože jsem věděl, jak jsi zatvrzelý, že tvá šíje je železná spona a tvé čelo z bronzu, oznamoval jsem ti všechno předem; dříve než co nastalo, jsem ti to ohlašoval (…) Slyšels o tom. Teď se na to všechno dívej!“ Píše se ve 4. až 6. verši 48. kapitoly Izajáše. Zároveň je to klíč k interpretaci alba Refractory Obdurate. Kazatel David Eugene Edwards na něm krypticky kritizuje náboženský konzumerismus – lidé vykonávají formální náboženské rituály, ale všechny své činy Bibli nepodřizují.

Zdá se, že trest za naše hříchy je blíž a blíž. Zbývající čas nemilosrdně odpočítávají elektrické kytary, apokalyptické bicí a Edwardsův temný gospelový vokál. Křesťanský neofolk se už pro kapelu jako žánrová nálepka dávno nehodí. Tradiční americká hudba se misí s orientálními vlivy, black metalem nebo post punkem. Novinka vychází na nezávislém, spíš hardcoreovém labelu Deathwish, který zakládal Jacob Bannon z Converge. Po labelu Sounds Familyre, který je spojený s křesťanským prostředím, je to pro Wovenhand znatelná změna.

Refractory Obdurate otevírá píseň Corsicana Clip, kterou vede melodie akustické kytary, zezadu na ni odpovídá elektrická kytara a kázání vedou bubny. V její druhé polovině ukážou hlukové stěny, co se stane těm, kteří budou k Edwardsovým slovům lhostejní, a předznamenají tak atmosféru celé desky. Good Shepherd je z deseti kompozičně vyvážených skladeb nejmelodičtější. Blackmetalový sykot Hiss pak káže o konci blahobytu a zániku těch, jejichž dny jsou naplněny lhostejným konzumem.

03119413.jpeg

O textech Wovenhand by se daly psát disertační práce, ale co řeknou nevěřícím? „Můžete zpívat o čemkoliv – o uctívání skály nebo démona hory, to je úplně v pořádku. Pro lidi je to zajímavé. Ale jakmile začnete mluvit o Ježíši nebo Bohu, začne to lidi štvát,“ vysvětloval Edwards v rozhovoru pro server Chicago Music, proč jsou Wovenhand lépe přijímaní v sekulárnější Evropě. I když nedokážete rozkrýt všechny biblické odkazy, kánon Wovenhand vás pohltí a budete se jím chtít nechat vést temnotou. Refractory Obdurate je jedním z jejich nejposvátnějších spisů.

Hodnocení: 90 %
Wovenhand – Refractory Obdurate (Deathwish, 2014), 45 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.