Tenké, ale přesto silné! Výběr knížek, se kterým stihnete svou čtenářskou výzvu

21. prosinec 2022
Záložka

Do konce roku zbývá deset dní, proto jsme si pro vás s knihkupkyní Ester Šebestovou připravili deset tipů na tenké knížky, které vám pomůžou splnit vaši čtenářskou výzvu. Čtení samozřejmě není žádný závod, všem nám ale dělá radost, když přečteme další kousek. Vy ostatní, kteří si výzvy nedáváte, tento přehled můžete brát zkrátka jako inspiraci.

Sára Zeithammerová: Stehy (Listen, 200 stran)

„Kniha spojuje příběhy dvou žen, respektive manželky a milenky jednoho muže. Obě vyprávějí své osudy, které se zároveň vztahují k osudovému muži. Je to velmi citlivě napsané. Knihu považuju za jednu z nejlepších, které jsem za poslední dobu přečetla,“ říká Ester. Stehy na nastřádaných ranách se napětím začínají párat a je jen otázkou času, kdy bolest začne být nesnesitelná.

Klára Wang Tylová: Ostrov duchů (Paseka, 120 stran)

Příběhy z Tchaj-wanu, které popisují běžný život. „Zaujalo mě předložení tchajwanské kultury, která je rozhodně jiná než naše. A také vztah k duchům, ke smrti a to, jak se propojuje s jejich každodenním životem,“ dodává Ester. Autorce se podařilo zachytit nejen atmosféru tohoto místa, ale i napětí a nadpřirozenou tematiku. Klára Wang Tylová o své knížce mluvila i v Záložce.

Milena Jesenská: Cesta k jednoduchosti (Rosier, 152 stran)

Jde o nové vydání souboru sloupků Mileny Jesenské, které sice psala v první polovině minulého století, ale svou tematikou jsou velmi aktuální. Jesenská v nich uvažuje o lásce, manželství, věrnosti, přátelství, módě a emancipaci, ale i o kráse, radosti ze života a vůbec o ženách a jejich pohledu na svět.

Bianca Bellová: Ostrov (Host, 184 stran)

„Ostrov je jiný než předešlá tvorba Bianky Bellové, což považuju za dobrou zprávu. Hodně mě zaujalo odkročení od reality, o které běžně píše, do pohádky, do fantastiky, do historie. Jedná se o příběh cestovatele, který vypráví o svém životě a o tom, co na svých cestách zažil. Jedná se na české prostředí o celkem nečekané dílo,“ vysvětluje Ester důvody svého výběru.

Štěpán Kopřiva: 101 minut (Crew, 216 stran)

V Praze vypadne proud a jedna ze souprav metra nedojede do stanice. V takovém případě musí zasahovat hasiči dopravního podniku. A o tom, co se za tu dobu stalo, vypráví kniha Štěpána Kučery. Autor fantastických i kriminálních thrillerů spojil drtivé napětí s fascinujícími zákulisními informacemi, a tak přináší děsivě realistický příběh ze světa, kterým často projíždíme, ale vlastně ho vůbec neznáme.

Monika Helfer: Pakáž (Prostor, 160 stran)

Rakouská spisovatelka napsala částečně autobiografické dílo, ve kterém popisuje rodinu své matky a osudy své babičky během první světové války. „Knížka se mi četla dobře, hodně mě zaujala autorčina práce se vzpomínáním. A jak píše, vzpomínky se nedají uspořádat, i proto se v knize často opakují.“ Knížka vyšla v překladu Marty Eich.

Šinsuke Jošitake: Možná je to jablko (Baobab, 40 stran)

Knížka obsahuje jenom pár slov, jde v ní především o ilustrace. Domů přijde chlapec, na stole uvidí jablko a začne přemýšlet o tom, co dalšího kromě jablka by to mohlo být. Moc si nepočtete, ale jde o nápaditý titul, který si najde místo ve vaší knihovně. Přeložil jej Petr Holý.

Jaroslav Rudiš, Nicolas Mahler: Noční chodci (Labyrint, 144 stran)

„Kdo zná Jaroslava Rudiše, může tušit, o čem knížka bude. Je o dvou chlápcích, kteří chodí po noční Praze, od hospody k hospodě, a mudrují o životě. Mnohem víc mluví jeden z nich, ten druhý je spíš takový nahrávač. Vyprávějí si historky ze života, o rodině, o historii, zkrátka o všem možném.“

Barbora Klárová, Kristýna Plíhalová: Záludnosti těla (Argo, 136 stran)

Jedná se o dětskou knížku o tom, co všechno skrývají naše těla a jaké záludnosti nám dělají. Hlavní postavě se dějí různé zvláštní věci, které jsou přitom normální. Jde o svraštělé prsty, chrápání, mravenčení, mžitky a další. Dozvíte se o věcech, o kterých jste vůbec netušili.

Kateřina Koutníková: Nechte mě bigbít (Větrné mlýny, 64 stran)

Básnická sbírka vyšla v edici Mlat, která se zaměřuje na mladé básníky a básnířky. Na jedné straně čistota, sarkazmus, říkadla a nadhled, na druhé temná patologie člověka a jeho příběhy, touhy i porážky. Člověk a svět dennodenně dojíždějí, kam ani původně nechtěli. Jediné, co pak zbývá, co nelze zhodnotit, koupit, ironicky odsoudit nebo zbásnit, jsou chvíle dojetí. Ty nikdo nevyčíslí. Koutníková umí řezat svými slovy.

Poslechněte si speciální díl Záložky s knihkupkyní Ester Šebestovou. Kromě deseti čtenářských tipů zjistíte, jak se lidé chovají v knihkupectví a jestli má Ester možnost ovlivnit to, co si zákazníci nakonec odnesou domů.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.