Terapeuti dělají, co můžou. Web nabízí bezplatnou psychickou podporu v náročných časech

19. březen 2020

Internet se poslední dny plní radami a tipy, jak přežít karanténu. Mimořádnou situaci, která nás uvěznila mezi čtyřmi stěnami domovů, zvládáme každý jinak. Náročnější to je pro ty, kdo musí vzhledem ke svému zdravotnímu nebo psychickému stavu pravidelně navštěvovat lékařskou nebo terapeutickou péči. Mnohým z nás nabídli terapeuti pokračovat v sezeních alespoň na dálku z domova. Pro akutní pomoc vznikl web www.delamcomuzu.cz.

Autorem projektu je psychoterapeut Pavel Pařízek. Web sdružuje momentálně kolem 250 terapeutů, kteří nabízí svou pomoc dobrovolně a bezplatně. Navazují tím na vlnu solidarity, která roste s komplikující se společenskou situací. Web je určený pro běžné občany i lékaře a pracovníky v první linii. „Současná situace představuje pro řadu lidí enormní psychickou zátěž. Ať již jde o ty, kteří se bojí nákazy, jsou nemocní či mají někoho takového mezi nejbližšími. Nebo o lékaře, sociální pracovníky, odborníky v laboratořích, v záchranných službách apod. Těm všem chceme touto cestou alespoň nějak pomoci,“ uvádí web Pařízek. Návštěvník si může vybrat jednoho z psychologů, psychiatrů, sociálních pracovníků, terapeutů, duchovních nebo pedagogů podle toho, jak mu je sympatický jeho profil, a domluvit se na dalším postupu. Doporučuje se obvyklých 50–55 minut jednou týdně třeba přes videohovor. Pro nejakutnější případy úzkostí, halucinací nebo strachu ze ztráty života je připravena linkapsychickepomoci.cz s číslem 116123. Kompletní soupis vznikajících dobrovolnických projektů, které skrze občanskou solidaritu bojují s následky epidemie koronaviru, najdete tady.

autor: Ondřej Šebestík | zdroj: Radio Wave
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.