Teroristé, andělé, čarodějky a portály mezi světy. Spiritualita a náboženství v seriálové tvorbě

14. únor 2021

Pro velkou část z nás zvlášť v době koronavirové pandemie tvoří televizní seriály důležitý způsob trávení volného času. S publicistkou, kritičkou a také dramaturgyní festivalu Serial Killer Táňou Zabloudilovou jsme se rozhodli promluvit si jednak obecněji o tom, v čem je seriálová tvorba posledních let zajímavá, ale především z nepřeberného množství děl různorodého charakteru i kvality vybrat aspoň několik reprezentativních i z hlediska spirituality a náboženství.

Dojde na tak vážná témata, jako je náboženský terorismus, ale i severskou mytologii, anděly, čarodějky, portály mezi světy a ledacos dalšího. Pokud Táňa Zabloudilová píše, že pro seriálovou tvorbu současnosti je typický především široký záběr a kombinování nejrůznějších inspirací, platí to beze zbytku i o seriálech s duchovní tematikou. Dalším významným rysem současných seriálů jsou podle ní výrazné ženské postavy.

Táňa Zabloudilová

Ani v této oblasti se seriály související se spiritualitou současným trendům nijak nevymykají – ať už jde o čarodějky čelící útlaku a násilí ze strany církve, ženy, které se snaží uniknout ze svíravého náboženského prostředí, nebo třeba policejní vyšetřovatelku, která v hloubi amazonského pralesa objevuje svoje kořeny.

A co vy? Jste seriály zahlceni, přehlceni, nebo naopak hledáte inspiraci? Neváhejte a pusťte si celý pořad!

Playlist:

Father Ted, znělka seriálu
Graham McCusker – Billy's Funeral Song (His Dark Materials)
Thunder – Catnapp (Neortodoxní)

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio