Textil inspirovaný roztíracím buřtem nebo minerálkou. Projekt Aš po Už/horod oživuje první republiku

20. listopad 2018

Jak souvisí stoletý roztírací buřt se současnou výšivkou? To se dozvíte v rozhovoru s vedoucí Ateliéru textilní tvorby na UMPRUM Jitkou Škopovou v pořadu Modeschau. Její studenti převáděli příběhy prvorepublikových podnikatelů, živnostníků a továrníků do současného textilního designu, v rámci projektu ke sto letům Československa – Aš po Už/horod.

Díky projektu Ateliéru textilní tvorby na UMPRUM ožila řada zapomenutých příběhů kdysi známých českých značek. Jednu ze studentek zaujal příběh pražského uzenáře Macešky, který byl vyhlášený svými roztíracími buřty. Estetika jeho řeznictví, ale také jeho osobní život a módní styl inspirovaly vznik domácí vyšívací sady. Poslechněte si o ní víc v rozhovoru Modeschau.

Další studentka například pracovala s příběhem minerální vody Vincentka. Z textilu s motivy krystalů minerálních solí dala ušít elegantní lázeňské plavky a k tomu přidala nafukovací pomůcky pro vodní rehabilitaci. Nezůstalo ale jen u inspirace, díky přípravnému bádáni studentů vznikla i kniha, která zachycuje osudy vybraných českých podnikatelů a živnostníků.

V rozhovoru s Jitkou Škopovou se dozvíte o starých lokálních příbězích a osobnostech, které inspirovaly projekt Aš po Už/horod. Ptali jsme se také na to, jaké mají aktuálně studenti designu textilu na UMPRUMce zázemí. A na to, jak to vypadá se stěhováním školy do nové budovy, o kterém se už dlouho mluví.

Playlist:

Dena – So Wrong
Doxxed – Entelequia
Dinamarca – X
Katarzia – Krasu Preklinam
Lyzza – Get What U Got
Mechatok All my time
Never Sol – Blue Dress
Miserable – Cheap Ring
Choir Boy – Two Lips

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.