Tiger King, Karen a koronavirus. Jaké byly nejlepší memy a virály roku 2020?

28. prosinec 2020
Fenomem

Rok 2020 pomalu končí, a tak nám nezbývá než si ve Fenomemu zrekapitulovat, co nejlepšího se na scéně internetového humoru urodilo za uplynulých dvanáct měsíců. Jste připraveni na Top 5 memů a virálů za rok 2020?

Seriál Pán tygrů/Tiger King přišel na streamovací službu právě včas na začátku karantény, kdy jsme stejně neměli nic jiného na práci než sledovat tenhle dokument

Seriál Pán tygrů / Tiger King přišel na streamovací službu právě včas na začátku karantény, kdy jsme stejně neměli nic jiného na práci než sledovat dokument o šíleném majiteli tygří zoo kdesi v americkém zapadákově. Memům vlastně tehdy stačilo jen vytahovat ty nejkřiklavější momenty z dokumentu o Joeu Exoticovi a jeho přátelích a rivalech a posílat je dál do oběhu.

Virálním videům tento rok vládl TikTok. Původně čínská síť přežila hrozbu vypnutí v západním světě a zrodila nové globální hvězdy. Uživatel 420Doggface208 se projížděl na skejtu po dálnici a prozpěvoval si u toho Fleetwood Mac, nové nejpopulárnější video na TikToku v historii ale vytvořila Bella Poarch. Devatenáctiletá kráska z Havaje zakoulela očima do beatu garageové skladby M To The B a nasbírala 44 milionů zhlédnutí.

Až příště v obchodě potkáte ženu středního věku, která se bude vehementně dožadovat vedoucího, pak vám nejspíš naskočí jedno jméno: Karen.

2020 byl rok doomerů, boomerů, simpů i e-girls, ale jenom Karen v roce 2020 vstoupila do slovníku

Tato internetová postavička neoblomné mámy s jasným posláním komplikovat všem život není úplně nová, ale teprve v roce 2020 ji zpopularizovaly memy i tiktokové scénky. Byl to rok doomerů, boomerů, simpů i e-girls, ale jenom Karen v roce 2020 vstoupila do slovníku.

A kdopak si to dotancoval v našem výročním žebříčku na stříbro? Skupina ghanských nosičů rakví, kterým patří mem Dancing Pallbearers s vtipnou videomontáží. Pasáž vystřižená z dokumentu BBC se letos zjevovala všude, kde někdo machroval nebo se snažil předvést nějaký neobvyklý akrobatický výkon. Tancující nosiči rakví nabízí poněkud morbidní vtip, který nás ale v morbidním roce zaručeně rozesmál.

První místo v našem přehledu nejlepších memů uplynulých dvanácti měsíců nemůže patřit ničemu jinému než memům o koronaviru. Tedy přesněji o rozčarování, které nám přinesl pandemický rok 2020. Memové templaty How it started, how it ended (Jak to začalo a jak skončilo), Moje plány a rok 2020 nebo Entering 2020 and Leaving 2020 shodně ukazují, jak idylicky jsme si představovali letošní rok a jak neslavně nakonec dopadl. Tak snad ten příští bude o poznání lepší.

Koronavirus meme

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, které memy z uplynulého roku se nám nejvíce zapsaly do paměti. Proč nám Joe Exotic pomohl zvládnout první měsíc karantény, čí oči si vykoulely rekord na TikToku a proč chce Karen mluvit s vedoucím podniku? Jsou tancující nosiči rakví příhodným memem pro pandemický rok a jaký byl rozdíl mezi našimi plány a tím, co se v roce 2020 skutečně stalo?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.