„Tíhnu ke chcípáčkům,“ říká Lucie Faulerová, která svou hrdinku zabije na první stránce

1. březen 2018
Liberatura

Anna není zrovna nejsympatičtější literární hrdinka – na druhou stranu, hned na prvních stranách debutu Lapači prachu ji porazí auto. Zbytek dvousetstránkové novely se budete učit jí porozumět, pochopit, odkud se bere její neschopnost navazovat vztahy a sklony ke všeobecnému nihilismu. Bude to zábava.

„Anna je ženská s naprostým despektem ke všem kolem, s despektem sama k sobě především,“ představuje svou hrdinku osmadvacetiletá Lucie Faulerová, vystudovaná bohemistka a také spoluautorka netradičního průvodce Brnox, který loni získal cenu Magnesia Litera. I prozaický debut Lapači prachu zatím sbírá pozitivní ohlasy. Může za to bezesporu i neotřelý styl, kterým Faulerová vypráví příběh o utrápené „chcípačce“ Anně. „Já sama ke chcípáčkům tíhnu,“ vysvětluje Lucie, „mám ráda postavy Irvina Welshe, Chucka Palahniuka, které jsou nějak zdeformované. Většinou jsem četla o mužských postavách, tak jsem si říkala, že udělám zrůdičku ženskou.“

Některé příběhy napsat nedokážu. Liberatura s Alenou Mornštajnovou o románu Hana

Hana je třetí román Aleny Mornštajnové

Chvíli se román Hana tváří jako docela nevinné, nostalgické čtení o lumpárnách Miry, holčičky vyrůstající v 50. letech ve Valašském Meziříčí. Pak se ukáže, že třetí román Aleny Mornštajnové bude její zdaleka nejtemnější kniha. Vypráví o tom, jak těžké je čelit sérii životních katastrof a co po nich z člověka zbyde.

Cestu k porozumění mezi Annou a čtenářem komplikuje nespolehlivé vyprávění. Anna často překrucuje minulost, příběhy ze své rodinné a vztahové historie vypráví tisíckrát jinak, až je čtenáři jasné, že se tu s ním nehraje tak docela férová hra. „Když jdeš číst beletrii, důvěřuješ autoritě, která ti vypráví. Teprve ve chvíli, kdy se v tom vyprávění začnou objevovat nějaké nejasnosti, začneš pochybovat,“ vysvětluje Lucie, co se skrývá pod literárněvědným termínem „nespolehlivé vyprávění“.

„Anna je nespolehlivá, protože si nechce spoustu věcí přiznat. Vytěsňuje určité vzpomínky ze svého života,“ říká Lucie. Vydejte se do duše ztrápeného chcípáčka s knihou Lucie Faulerové Lapači prachu. A předtím si poslechněte Liberaturu o tom, proč mladá debutantka svou postavu zabila hned na začátku knihy.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.