Tiktokové tanečky budoucnosti. Georgia Twinn, Molly Sandén, Madi Diaz i LoveLeo zbrojí na letní sezonu

12. květen 2021
Topinky

Každý z nás je podrážděný z něčeho jiného. Kalifornskou písničkářku Madi Diaz znervózňuje mnohost pohledů na náš svět, mladičkou tiktokovou star Georgiu Twinn vyvádí z míry příliš závislý partner, módní návrhář LoveLeo se ošívá nad životy influencerů a v domácích Plusminusnula vzbuzuje neklid pomalá, ale jistá ztráta mládí. Nervous!

Georgia Twinn – Moth
Credits: Georgia Twinn, Nick Hahn
Label: EMI
Album: Moth single

Osmnáctiletá britská tiktoková celebrita Georgie Twinn pokračuje ve své robustní kampani, která by z ní mohla udělat novou ostrovní popstar. Její součástí je i skvělý nový singl Moth navazující na předchozí rozchodový banger Matty Healy, inspirovaný jejím expřítelem, který byl podle Georgie Twinn až přehnaně podobný frontmanovi z The 1975, a debutové EPčko Talk vydané u EMI.

I v hymnické skladbě Moth, která současný popový sound chytlavě kloubí s ozvuky grunge, mluví teenagerská hvězdička z Essexu především o vztazích: „Znáte ten pocit, když na vás někdo, s kým chodíte, trochu moc lpí a svazuje vás? O tom je tenhle track – o potřebě prostoru.“ Působivé video k písni, která by mohla Nirvanu vrátit zpátky do hitparád, natočil slavný španělský režisér klipů a módních reklam Rei Nadal ve spolupráci s designérem Courtneym MC.

Madi Diaz – Nervous
Credits: Madi Diaz, Jarrad Kritzstein, Andrew Sarlo
Label: Anti/Epitaph
Album: Nervous single

Písničkářka Madi Diaz z Los Angeles se na hudební scéně pohybuje už patnáct let, za posledních několik let ale vydala jen hrstku spoluprací a singlů. Loni se nicméně podepsala kultovní značce Anti a vypustila hned tři nové singly. Ten poslední Nervous je o schopnosti nahlédnout na svůj život z různých pozic a zjistit, že některé věci nejsou úplně takové, jaké se zdají být. „Mám tolik různých pohledů, že bych z toho mohla oslepnout. A jsem z toho nervózní,“ zpívá v písni, která, doufejme, ohlašuje nové studiové album.

LoveLeo – Tung Tied ft. Rico Nasty
Credits: Leo Reilly, Maria Kelly, Nicholas Sylvester, Robert Szmurlo, Talya Elitzer
Label: GODMODE / Republic Records
Album: Tung Tied single

Módní návrhář a tiktoková persona Leo Reilly nasbíral pod pseudonymem LoveLeo na tanečky proslulé sociální síti již přes milion fanoušků. Je synem hollywoodského herce Johna C. Reillyho a od minulého roku i vycházejícím zpěvákem. S dubnovým singlem Buzzcut po boku hudebnice Blackwinterwells sonicky vkročil do hyperpopových vod a udělal pomyslnou čáru za zasněným a často kytarami poháněným synthpopem. Hyperpopově laděná je i novinka Tung Tied, na které se spojil s originální rapperkou Rico Nasty, kterou můžete důvěrně znát z našeho playlistu.

„Je to dialog, který se odehrává v mé hlavě, kdykoliv dělám něco stupidního na internetu,“ vysvětluje LoveLeo k avantgardnímu singlu, který je doplněn o videoklip režisérky Charlotte Rutherford (Lil Nas X, Grimes, Rihanna). V něm hraje mimozemšťana, který se o lidech dozvídá skrze sociální sítě. „Jde o den v životě vlivníka (influencera, pozn. red.), který si neuvědomuje, že on sám je ten, který je ovlivňován,“ vysvětluje LoveLeo, čímž jemně kritizuje i vlastní cestu ke slávě.

Molly Sandén – Dom ska veta
Credits: Molly Sandén, Jonathan Johansson, Victor Thell
Label: Milkshake
Album: Dom ska veta

Švédskou popovou zpěvačku (a hlasovou herečku) Molly Sandén mezinárodně proslavil především komediální filmový muzikál Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga, v němž nazpívala všechny písně hlavní hrdinky, kterou ztvárnila hollywoodská star Rachel McAdams (album k filmu bylo nominováno i na Grammy v kategorii Best Compilation Soundtrack a skladba Husavik dokonce soutěžila o Oscara). Před pár dny ovšem Sandén vydala už své páté řadové album Dom ska veta (tedy: „Měli by vědět“). My si z něj do rotace Radia Wave nasazujeme titulní singl, který je showcasem jejího mimořádného talentu v pouhých dvou minutách.

Lump – Animal
Credits: Laura Marling, Mike Lindsay
Label: Chrysalis Records
Album: Animal

Anglická zpěvačka Laura Marling loni překvapila křehkým písničkářským albem Song for Our Daughter, teď se ale vydává úplně opačným směrem a vrací se ke glitchovým beatům projektu Lump. Ten tvoří s Mikem Lindsayem ze skupiny Tunng – v roce 2018 spolu vydali eponymní album a letos si s Lump dají opáčko. Druhou desku ohlašuje singl Animal, který také prozrazuje název desky, jež vyjde 30. července na značce Partisan. „Lump je úložiště pro spoustu věcí, které mě napadají, ale do jiných projektů se nevejdou,“ říká o nové desce Laura Marling.

Plusminusnula – Světy
Credits: Matyáš Švejdík
Label: Full Moon Forum / Miro
Album: Nový zprávy žádný

Čtveřice Plusminusnula přichází po čtyřech letech s novým albem a klipový singl Světy naznačuje, že se máme na co těšit. Album Nový zprávy žádný vyjde 24. června v koprodukci labelů Full Moon Forum a Miro. Deska zachycuje atmosféru společnosti konce desátých let. „Je to trochu ironie, všechny skladby jsme dopsali už před vypuknutím pandemie a týkají se primárně normálního světa a jeho problémů, které ale pandemie často ještě zintenzivnila. Zároveň je zde ale osobní rovina popisující vyrovnávání se s pomalou ztrátou mládí,“ říká o atmosféře desky frontman a hlavní textař kapely Matyáš Švejdík.

Kuu – Gimme Your Love ft. Shungudzo
Credits: Alex Drury, Henry Smithson, Shungudzo Kuyimba
Label: Warner
Album: How To Change Your Mind EP

Trend tzv. superskupin – kapel složených ze známých sólo interpretů a producentů – ve Velké Británii nijak neslábne a trio Kuu (Riton, Shungudzo, Alex Metric) je toho nejnovějším důkazem. Zatímco Riton v tuto chvíli válcuje britskou hitparádu s dalším singlem Friday, Shungudzo spoluprodukovala poslední desku Jessie Ware a Alex Metric zabodoval loni na cenách Grammy, když společně s Diplem, Markem Ronsonem a Duou Lipou získali cenu za skladbu Electricity.

Síly prý poprvé spojili náhodou, když se potkali na jedné writing session pro cizího interpreta – zamýšlená skladba pro něj nakonec nevznikla, ale hitmakeři se nezastavili a podobně jako kluboví promotéři začínají opatrně zbrojit na letní sezonu v duchu #roaringtwenties. Do djských setlistů v Berlíně, Los Angeles nebo na Ibize se tak bezesporu propíše i jejich hypnotický tech-housový banger Gimme Your Love.

Chong The Nomad & Laureli – No Pulp
Credits: Alda Agustiano, Lauren O’Driscoll, Rogét Chahayed
Label: Kitsuné Musique
Album: Kitsuné America, The West Coast Edition

Francouzsko-japonský label Kitsuné (v japonštině „liška“), zaměřující se na elektronickou hudbu, každoročně vyzobává čerstvá jména americké kultury a bez žánrového omezení je představuje světu. Tentokrát svůj záběr zúžili na kalifornskou hudební scénu a nejnovější kompilace Kitsuné America, The West Coast Edition tak mimo jiné hostí třeba v Seattlu usazenou avant-popovou multiinstrumentalistku a producentku Aldu Agustiano aka Chong The Nomad, která spojila síly s písničkářkou ze západního pobřeží Laureli. Na „feel good“ novince No Pulp nás berou na blaženou exkurzi žánru R&B.

„Laureli a já jsme spolu vždycky chtěly spolupracovat. Hned co mi poslala demo vokálů k No Pulp, okamžitě mě to chytlo. Má úžasnou schopnost napsat popový groove, který je nakažlivý a zároveň podmanivý. Skládat po jejím boku a s Rogétem Chahayedem byla tolik potřebná výzva v mojí kariéře,“ říká Agustiano. Kompilace sdružující pobřežní talenty vyjde 14. května u labelu, který je domovem třeba australské pětice Parcels.

Je sebereflexe lék? A ví o něm Filip? Věší Aleš doma správně toaletní papír? Jaké stupidní věci se dají dělat na internetu? A kam v této době vychází vycházející zpěváci? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.