Tip Bohdana Bláhovce: Zajděte na Spolu sami – jeden z nejlepších animovaných snímků loňského roku

5. březen 2019
Tip

Každé úterý vám známé osobnosti v naší rubrice Tip radí, které akce navštívit nebo o co se zajímat. Tento týden opět vybíral dokumentarista Bohdan Bláhovec. Filmový klub KineDok, který spojuje fanoušky a tvůrce autorského dokumentu, zahajuje novou sezónu. Bláhovec doporučuje vyrazit na jejich projekci krátkometrážního snímku Spolu sami. Ten natočila animátorka Diana Cam Van Nguyen a získala za něj cenu Nejlepší český experimentální dokumentární film 2018 na MFDF Jihlava.

Diana Cam Van Nguyen studuje magisterský program na katedře animace pražské FAMU. Její animovaný snímek Spolu sami vyobrazuje trojici mladých lidí, kteří tragicky přišli o své rodiče. Úspěchy zaznamenala i na několika mezinárodních filmových festivalech. Projekce filmu Spolu sami proběhne zároveň s celovečerním dokumentem Dny šílenství již 11. března v holešovickém Studiu ALTA. Poslechněte si celý Tip Bohdana Bláhovce.

Příští týden doporučuje pekařka a foodblogerka Juliana Maškrtnica.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.