Tip Hellwany: Brent Faiyaz dělá R&B tak, jak se má dělat

17. říjen 2019
Tip

Rapperka a vítězka hudebně exportní soutěže Czeching 2018 tento týden doporučuje amerického zpěváka Brenta Faiyaze, norskou artpopovou zpěvačku Ane Brun a londýnského rappera Meridian Dana.

R&B zpěvák Brent Faiyaz je podle Hellwany jeden z těch, kteří tenhle žánr dělají tak, jak se to dělat má. Faiyaz začal koketovat s hudbou ve svých devatenácti. První nahrávky dával na SoundCloud už v roce 2014 a po roce se přemístil do LA, kde začal nahrávat v profesionálních studiích. Jeho poslední singl je o drogově závislé dívce, se kterou navzdory všem problémům zůstává. Jednoduchá kompozice je složená z vybrnkávání na kytaru, kterou doplňují jemné synťáky, basa a luskání na prsty. „Je to skvělý producent,“ říká nadšeně Hellwana.

Dále Hellwana doporučuje artpopovou hudebnici Ane Brun, která má za sebou už osm studiových alb. Narodila se sice v Norsku, ale posledních osmnáct let žije ve Stockholmu, kde současně nahrává a vede vlastní label, pod kterým sdružuje další místní umělce. „Často hrává v Německu. Doporučuju si na její koncert zajet,“ dodává Hellwana, která ji zažila v doprovodu orchestru a říká, že to opravdu stojí za to.

S posledním tipem se Hellwana vrací ke svému oblíbenému žánru a doporučuje britského rappera Meridian Dana, který žije a nahrává v Londýně. Ten se věnuje hlavně grimu. Sám tvrdí, že rapuje už od desíti let, ale poslední roky o sobě moc vědět nedává. „Momentálně už bohužel moc nevydává, ale určitě byste si měli projít jeho tvorbu. Je to fresh sound,“ říká závěrem rapperka.

Koho by ze současné R&B scény vyzdvihla rapperka Hellwana? Jakou norskou zpěvačku byste si rozhodně neměli nechat naživo ujít? A kdo baví Hellwanu na scéně londýnského grimu? Poslechněte si Hudební tip.

autor: Jan Jindřich Karásek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.