Tip Jakuba Pavlovského: Kniha Ze zámoří do Čech nabízí evropskou historii čokolády, čaje a kávy

6. prosinec 2022

Tento týden připadl na doporučení od moderátora pořadu Záložka Jakuba Pavlovského. Pohodlně se usaďte, uvařte si šálek dobré kávy a přečtěte si něco o její historii. Kniha Ze zámoří do Čech: čokoláda, čaj a káva v raném novověku vás s ní podrobně seznámí. Věděli jste, že se káva stala populární pro širokou veřejnost v Evropě na přelomu 17. a 18. století? Společně s čajem a čokoládou tak začala konkurovat dosud rozšířeným alkoholickým nápojům jako pivo a víno.

Kniha spisovatele a kulturního historika Karla Černého vyšla v roce 2020 v nakladatelství Academia. Provede vás dějinami kofeinových nápojů v Evropě a nabídne informace o historii cesty kávového zrnka do Čech. Publikace nabízí i spoustu zajímavých informací o prvních kavárnách napříč Evropou či způsobu přípravy horké čokolády v dobách baroka.

Které z evropských měst bylo původní mekkou kávy? Poslechněte si celý tip Jakuba Pavlovského.

Spustit audio