Tip Jakuba Pavlovského: Kniha Ze zámoří do Čech nabízí evropskou historii čokolády, čaje a kávy
Tento týden připadl na doporučení od moderátora pořadu Záložka Jakuba Pavlovského. Pohodlně se usaďte, uvařte si šálek dobré kávy a přečtěte si něco o její historii. Kniha Ze zámoří do Čech: čokoláda, čaj a káva v raném novověku vás s ní podrobně seznámí. Věděli jste, že se káva stala populární pro širokou veřejnost v Evropě na přelomu 17. a 18. století? Společně s čajem a čokoládou tak začala konkurovat dosud rozšířeným alkoholickým nápojům jako pivo a víno.
Kniha spisovatele a kulturního historika Karla Černého vyšla v roce 2020 v nakladatelství Academia. Provede vás dějinami kofeinových nápojů v Evropě a nabídne informace o historii cesty kávového zrnka do Čech. Publikace nabízí i spoustu zajímavých informací o prvních kavárnách napříč Evropou či způsobu přípravy horké čokolády v dobách baroka.
Které z evropských měst bylo původní mekkou kávy? Poslechněte si celý tip Jakuba Pavlovského.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka