Tip kapely Fotbal: Rapy pouliční i experimentální, weird pop z Lipska a norská neoavantgarda

23. leden 2020
Tip

Tak jako se kapela s lapidárním názvem jednoho mainstreamového sportu sesbírala z muzikantů roztroušených po celé republice, je i jejich styl podobně eklektický a nezařaditelný. Dreamcoreová formace, jak o sobě někdy mluví, vykopla svůj zasněný shoegazeový set i ve studiu Radia Wave, kde se její členové rozpovídali o svých hudebních potěšeních.

Moudrost ulice a teleskopického obušku artikulovanou Dollar Pryncem doporučuje bubeník Jakub Šimanský. „Je to takový jako hezký, o životě, o lásce…,“ vysvětluje Jakub, který za „pasením lubní“ cítí asi něco víc od srdíčka. Ve vodách rapu zůstává se svým tipem i basák Václav Schicho. „Já bych doporučil nový album Clipping, což je skvělej experimentální rap, a vlastně i předchozí jejich alba,“ vyznává se Václav. My vybíráme halloweenský banger Nothing Is Safe z poslední desky Addiction to Blood, která vyšla v říjnu loňského roku.

Čtěte také

Taktéž experimentální, až neoavantgardní kapelu Moon Relay zmiňuje kapelník a kytarista Petr Němec. „Mě na tom baví, jak je to v podstatě klasický kapelní formát, dvě kytary, basa, bicí a synťáky, ale zní to vlastně jako hudba z budoucnosti,“ pokouší se přiblížit sound norské kapely Petr. Trochu blíž, ale pořád na sever míří svým doporučením zpěvačka a kytaristka Markéta Košařová, která se blýskla hlubokým vhledem do celé jedné hudební scény. „Doporučila bych současnou weirdpopovou scénu v Lipsku, teď to tam dobře žije. Flying Moon in Space, Dolphins nebo BALCONY DC,“ obohacuje naše playlisty Markéta.

O čem je Dollar Prync podle Jakuba Šimaského a co se děje divného v Lipsku? Pusťte si Hudební tip kapely Fotbal.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.