Tip Karolíny Vránkové: Poznejte část ukrajinské kultury díky fenoménu balkonů

8. březen 2022
Tip

Moderátorka pořadu Radia Wave o architektuře a urbanismu Karolína Vránková si pro vás tento týden připravila doporučení na filmovou tvorbu ukrajinského režiséra Romana Blazhana. Jeho krátkometrážní snímek Enter Through the Balcony se věnuje fenoménu ukrajinských balkonů a lodžií, které si jejich majitelé nejrůzněji upravují. Dokument nabízí sérii rozhovorů s majiteli a představuje jejich kreativitu a vynalézavost pracovat s tak malým prostorem.

Druhým krátkometrážním snímkem Romana Blazhana je Soviet Modernism, Brutalism, Post-Modernism z roku 2018. Nabízí pohled na ukrajinské budovy a projekty z let 1960 až 1990. Snímek vznikl na podporu vydání stejnojmenné knižní publikace a k vidění je zcela zdarma.

Film Enter Through the Balcony naleznete k zakoupení na webové streamovací platformě Takflix, která polovinu ze zisku zašle humanitárním organizacím pomáhajícím na Ukrajině.

Čím snímky zaujaly moderátorku Karolínu Vránkovou? Poslechněte si celý Tip.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.