Tip Kaye Buriánka: Bad Breeding dokazují, že jsou bez debat nejlepší punková kapela v Anglii

6. červen 2019
Tip

Kay Buriánek, zpěvák kapely FVTVRE, tento týden doporučuje britské pankáče Bad Breeding, originální hardcore kapelu Tap and Die a k vlastnímu překvapení i smutnou písničkářku Lauren Lakis.

„Každý, kdo měl svoje oblíbený punkový kapely, který poslouchal na odrbanejch kazetách, a měl pocit, že tahle urgence smíchaná se špínou špatný nahrávky může měnit svět – a je mu líto, že už nic takovýho dneska nezažívá –, ať si pustí tohle,“ popisuje Kay intenzivní dojmy. Dodává, že pokud je skupina Black Midi jednou z nejlepších britských indie kapel současnosti, pak právě Bad Breeding jsou podle něj bez debat nejlepší současnou anglickou punkovou skupinou. Deska Exiled sice vychází až 21. června, už teď jsou ale na Bandcampu k poslechu singly Who Caused?, Exiled a Theatre of Work.

Druhou doporučenou kapelu, americké Tap and Die, tvoří exčlenové kapel jako Statement, Kill Holiday, Locust, Heroin nebo nejslavnějších Unbroken. Deska Bombs Overhead, kterou Tap and Die v tichosti vydali na konci března na labelu Indecision Records, zatím moc pozornosti nevzbudila. Podle Kaye si ale tohle album musí zamilovat úplně každý fanoušek hardcore zvuku, který ocení „poctivou a současnou verzi San Diego soundu s vlivy D.C. scény“.

Svým posledním hudebním objevem Kay překvapil sám sebe, když vzal na milost písničkářky s kytarou. Pět nahrávek, které Američanka Lauren Lakis napsala speciálně pro barytonovou kytaru, vyšlo na EP pod názvem Sad Girl Breakfest. Už jen po přečtení titulu desky je jasné, že půjde o smutné a nihilistické výpovědi, jejichž největší sílou je ale jejich uvěřitelnost. Podle Kaye je zřejmé, že zpěvačka ví, o čem zpívá, a čím vším si dosud prošla – sbírala inspiraci psaním poezie s bezdomovci v opuštěných domech, vyučovala angličtinu v Tokiu a v Praze, živila se jako striptérka a učitelka jógy nebo se starala o autistické děti. Písničky podle něj ale obstojí, i kdyby tohle všechno byl jen reklamní trik.

Jakou novou nahrávku by si podle Kaye Buriánka měli poslechnout fanoušci hardcore zvuku ze San Diega? Poslechněte si Hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.