Tip Kaye Buriánka: Christian Alexander dokázal nahrát ve své naivitě geniální popové songy

27. červen 2019
Tip

Kay Buriánek, zpěvák skupiny FVTVRE, tento týden doporučuje kapely State Faults, Fences a britského zpěváka Christiana Alexandera.

Kalifornská kapela State Faults vydala 21. června svoji třetí desku Clairvoyant a podle Kaye nelze kapelu díky vývoji, kterým za dobu fungování prošla, jednoduše zařadit do škatulky hardcore nebo screamo. „Album stojí a padá na typických elementech těchto žánrů, ale je na ní taky spousta překvapivých momentů,“ vysvětluje. Nejvíc pak doporučuje track Moon Sign Gemini. 

Překvapivě pomalejším tipem je pak americká kapela Fences, kterou Kay objevil díky Cedricovi Bixler-Zavalovi, zpěvákovi At the Drive In, který hostuje na jejich právě vydaném albu Failure Sculptures. Skupina Fences se točí kolem písničkáře Christophera Mansfelda ze Seattlu a podle zpěváka kapely FVTVRE jde o povedenou chytlavou folkovou desku s přesahy do dalších žánrů, která rozhodně stojí za pozornost. 

Na závěr se Kay vrací do Británie – doporučuje totiž jednadvacetiletého zpěváka Christiana Alexandera ze severoanglického průmyslového města Preston. Sám Alexander město popisuje jak skvělý prostor k životu, který ale postrádá jakoukoliv hudební integritu. Mezi jeho hlavní vlivy patří tvorba umělců jako Tyler, the Creator, Frank Ocean, Blood Orange nebo Mac DeMarco a podle Kaye Buriánka je Alexanderova nová deska Summer '17 skvělou bedroom popovou nahrávkou. „Začal si sám renderovat svůj vlastní hudební svět. Čisté a ve své naivitě geniální popové songy napsal, nahrál, produkoval i masteroval sám ve svém pokoji,“ přibližuje na závěr, co ho na hudbě britského zpěváka nejvíc fascinuje. 

Který britský zpěvák podle Kaye Buriánka ve svém pokoji nahrál geniální bedroom popovou desku? A jaká kapela ze Seattlu je podle něj návyková? Poslechněte si Hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.