Tip Kaye Buriánka: Dánská kapela Halshug dokazuje, že punk jde dělat i v roce 2019 jednoduše, a přitom zajímavě

25. červenec 2019
Tip

Kay Buriánek, zpěvák kapely FVTVRE, tento týden doporučuje poslechnout si losangeleského zpěváka Yeeka, novou desku od dánských pankáčů Halshug a singl od kapely The Armed, jehož prostřednictvím vytrollili jak Franka Cartera, frontmana kapely Gallows, tak písničkáře Franka Turnera. 

Zpěvák a rapper Yeek, působící v Los Angeles, přišel letos v květnu po letech hledání vlastní kreativní identity a budování fanouškovské základny s novým EP pod názvem IDK WEHERE. „Bez předsudků vytváří vlastní hudební vlákno, které sice odkazuje na devadesátkový hip hop, ale zároveň se v něm mísí slabost pro The Cure a The Smiths, hravou punkovou estetiku, vtipné texty, r’n’b i DIY indie rock,“ přibližuje Yeekovu žánrovou rozkročenost. Individualistickou verzi bedroom popu Yeek potvrzuje i svým přístupem, kdy zároveň hraje, zpívá, produkuje veškeré svoje nahrávky a sám si je vydává. Podle Kaye ale stejně tak i jeho spolupráce se zpěvákem a rapperem Dominicem Fikem ze všeho nejvíc reprezentuje typický současný zvuk jihovýchodní Floridy. 

Novým singlem americké hardcore kapely The Armed se podařilo vytrollit rovnou dva interprety najednou. Píseň s názvem Ft. Frank Turner sice jak svým názvem, tak vizuálem odkazuje k někdejšímu zpěvákovi Gallows, v intru songu ale přiznaně používá neautorizovaný sample hlasu britského písničkáře Franka Turnera. Jeho hlas totiž pochází z dema nahrátého s producentem Kurtem Bellou, který s The Armed spolupracuje. Turnerovi se použití samplu samozřejmě nelíbí, The Armed ale jen kontrovali dalším trollingem – krátkým vzkazem, že Gallows měli vždycky moc rádi. Mimo to, že za písní stojí bizarně zamotaný vtip, je to podle Kaye ale ze všeho nejvíc super song. 

Poslední tip – nové album s názvem Drøm od dánské hardcore kapely Halshug – v posledních týdnech Kay nadšeně poslouchal se svým kamarádem Radkem Pavlovičem, kytaristou kapely Decultivate. Podle něj se hudba Halshug dá definovat jako „tři špinavé akordy furt dokola ve šlapavém punkovém rytmu a jeden spratkovský vokál, kterému jako na potvoru vůbec nerozumíte, protože je v dánštině“. Desku pak na závěr Kay popisuje jako: „Disbeat s atmosférou bezvýchodnosti a zoufalství a další důkaz, ze punk jde dělat i v roce 2019 jednoduše, a přitom účelně a zajímavě.“

Které kapele se podařilo v novém singlu vytrollit písničkáře Franka Turnera? A kdo podle Kaye Buriánka dokazuje, že punk v roce 2019 zdaleka neumřel? Poslechněte si Hudební tip.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.