Tip Lukáše Grygara: Vrátil jsem se k poslechu techna. Helena Hauff mě nepřestává bavit

26. září 2019
Tip

Frontman novoromantické kapely PRIS Lukáš Grygar tento týden doporučuje německou producentku Helenu Hauff, hardcorovou kapelu Touché Amoré a české rapové uskupení Atlantik.

Helena Hauff je německá elektronická producentka sídlící v Hamburku. Pracuje zásadně s analogovým vybavením a její zvuk je tak víc syrový a záměrně nedokonalý. Často do něj míchá i prvky industrialu. „V nové práci musím zase začít používat sluchátka, abych odfiltroval kolegy a takovou tu pracovní atmosféru, co tam panuje. Na to konto jsem se vrátil k poslechu techna,“ vysvětluje Lukáš Grygar. Právě poslední album Heleny Hauff, Qualm, teď poslouchá nejčastěji.

V souvislosti s koncertem Deafheaven, který se v době nahrávání Hudebního tipu blížil, si Lukáš pouštěl především muziku jejich předkapely, hardcorových Touché Amoré. „Je to moje oblíbená emo-hardcorová ukřičená partička,“ dodává. Jejich poslední album Stage Four o smrti zpěvákovy matky vyšlo před třemi lety a dle mnohých se jednalo o jejich dosud nejsilnější nahrávku. Letos vyšla reedice jejich první desky pod názvem Dead Horse X.

Na závěr Grygar doporučuje rapovou kapelu svého kolegy Jonáše Kucharského, Atlantik, ale trvá na tom, že to není tip z kamarádství. „Je to takový chytře obhroublý rap, který se bere a nebere vážně, což je vždycky hodně těžké,“ popisuje. Dodává, že budou dělat předkapelu na blížícím se koncertu black midi, který proběhne již 5. října.

Jaké techno poslouchá Lukáš Grygar v práci? Co ze žánru screamo ho poslední dobou baví nejvíc? A jaký český rap byste si v následujících týdnech neměli nechat ujít? Poslechněte si Hudební tip.

autor: Jan Jindřich Karásek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.