Tip na knihu – Paulo Coelho: Alchymista

4. září 2012

Možná už ji v knihovně máte a možná dokonce v několika vydáních. Ale třeba se vám tam ještě jeden výtisk vejde, případně ho můžete někomu věnovat. Ten druhý případ by byl víc než vhodný, protože kniha, o které je řeč, vychází v dárkovém vydání. Jedná se o knižní bestseller Alchymista.

Napsal ho brazilský spisovatel Paulo Coelho a prostřednictvím příběhu španělského pastýře poslal do světa poselství, které je sice všeobecně známé, ale stále je potřeba si ho připomínat: Totiž že se nemáme bát jít za svým snem.

Hlavní postavou knihy je pasáček ovcí Santiago, který se na základě snu rozhodne vydat do světa za pokladem. Během cesty se často ocitá na pochybách, ale nakonec se vždy rozhodne pokračovat v cestě za snem, ačkoliv by se některým lidem mohl jeho cíl zdát nesmyslný.

Mnozí literární kritici zpochybňují literární hodnotu tohoto díla, Paul Coelho za něj sklidil hodně nepěkných recenzí. Ovšem převážily je pozitivní ohlasy čtenářů, které si autor připoutal jednoduchým sdělením a čistým stylem.

Těch nadšených čtenářů bylo tolik, že si román vysloužil překlad do třiceti čtyř jazyků. Prodalo se ho na deset milionů výtisků a v Čechách už vyšel v mnoha vydáních a dotiscích. Nyní je tedy v knižních obchodech k dostání dárkové vydání - v brožované vazbě a ve speciální grafické úpravě.

Pokud tedy román Alchymista pořídíte do knihovny sobě nebo někomu jako dárek, přejeme vám příjemné počtení.

Spustit audio