Tip zpěvačky Amelie Siba: Toulejte se s Mazzy Star po lynchovském Los Angeles

5. březen 2020
Tip

Největší inspirací pro Amelii Sibu je v poslední době kapela Mazzy Star: „Je to strašně hezké, takové písničkářské a hodně křehké.“ Uskupení vzniklo na přelomu 80. a 90. let v Kalifornii okolo dua tvořeného Hope Sandoval a Davidem Robackem. V posledních letech začala být kapela opět populární.

Podle kritiků k nové vlně popularity kapely do určité míry přispěl i znovuobjevený zájem veřejnosti o tvorbu Davida Lynche, který často pracuje s hudebním aranžmá, které má ke zvuku Mazzy Star blízko. Minulý týden ovšem zakladatel a ústřední postava Mazzy Star David Roback podlehl rakovině. Budoucnost kapely tak zůstává ve hvězdách.

„Poslouchám i Billie Marten, která je také mladá písničkářka. Píše strašně hezké texty,“ říká Amelie Siba o své oblíbené hudebnici. Britské zpěvačce Billie Marten se povedlo prorazit už ve dvanácti letech díky platformě YouTube. Ve svých patnácti potom vydala své první album Ribbon.

Nejvíc ale v poslední době Amelie poslouchá Chromatics. „Je to hodně synťákové, víc elektronické, ale pořád se neztrácí ta písnička. A jejich zpěvačka má moc hezký hlas.“ Mazzy Star tak nejsou jediní z Ameliiných oblíbenců, kteří mají blízko k Davidu Lynchovi. Chromatics můžete znát totiž nejen ze soundtracku k filmu Drive s Ryanem Goslingem, ale i z nové série Twin Peaks. Vystupují na konci druhého dílu, kde v Bang Bang Baru zahrají píseň Shadow.

Kdo nejvíc inspiruje Amelii Sibu? Kdo má podle ní skvělou produkci? Poslechněte si celý příspěvek!

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio