Tipy na komiksy, které naučí něco nového, vezmou na jinou planetu nebo do daleké fantazie

30. březen 2020

Tento výběr vznikl z hlubokého přesvědčení, že v době celorepublikové karantény člověk nechce číst non-fiction o epidemii. Čtenáři většinou touží po tom, co nemají, ne po tom, co prožívají. A jaké odpovědi jim mohou nabídnout komiksoví tvůrci? Pojďme se podívat.

Emil Ferris: My Favourite Thing is Monsters

Pokud tu někdo ví něco o tom, jaké je to být nakažená a procházet dlouhou rekonvalescencí (ale vůbec o tom nepsat), pak je to držitelka Eisnerovy ceny pro nejlepšího umělce Emil Ferris. Svobodná matka a designérka hraček pro fastfoody, která se ve 40 letech na americké půdě nakazila západonilským virem a v důsledku toho ochrnula na spodní část těla a pravou ruku, se rozhodla rozhýbat arteterapií. V rámci ní nakreslila skvělý grafický román s krimi zápletkou, který vykresluje Chicago 70. let, odkazuje na béčkové horory a řeší hluboká traumata, jako holokaust nebo sexuální zneužívání. 

Čtěte také

Craig Thompson: Kosmoknedlíci

Aktuálně už všichni víme, jaké to je nemoci do školy (starší absolventi mohou zavzpomínat na chřipkové prázdniny nebo kádrové posudky), a přesně tím momentem začíná taky Violetino dobrodružství, hrdinky posledního komiksu Craiga Thompsona, autora kultovního grafického románu Pod dekou. To, co se zpočátku zdálo jako vítané prázdniny, přejde v nechtěné vyloučení ze společnosti a nakonec ohrozí i Violetiny blízké. Ta svůj boj proti velrybímu průjmu ale jen tak nevzdá a dá svou rodinu opět dohromady. Dynamický komiks pracující nejen s dětmi oblíbeným fekálním humorem a provedený v krásných jasných barvách v důkladně prokreslených panelech vezme i starší než desetileté čtenáře na parádní cestu vesmírem.

Liv Strömquist: Ovoce poznání

Liv Strömquist: Ovoce poznání

Ne každý ví, kde ho najít, a ne každý ví, jak ji pojmenovat. Věděli jste, že klitoris nemá velikost hrášku a vulva není vagina? Ne?! Speakerka švédského veřejnoprávního rádia Liv Strömquist zjistila, že tato neznalost je hojně rozšířená, a rozhodla se změnit to komiksem. Ten vás informačně vybaví jako vědecká práce a pobaví jako nejlepší sborník anekdot. Pokud jste už odrostlí na veřejnoprávní program UčíTelka, na Ovoce poznání naopak dozrál čas. Lepší doba pro důkladné samostudium už dlouho nenastala.

Branko Jelinek: Oskar Ed: Můj největší sen

Vězte, že Oskar Ed: Můj největší sen je nejlepší domácí komiks od alb Káji Saudka. Fikční svět, který se před námi rozprostírá, má ale úplně jiné parametry než Saudkovy prsatice. Ed je outsider a introvert a taky trochu vypadá jako vejce, hlavně je to ale asi dvanáctiletý citlivý kluk z ne zrovna harmonické rodiny. Jeho fantazie se rozbíhá do takových dálav a hloubek, že je pro čtenáře složité rozlišit realitu od snu, ale o to tu vůbec nejde. Jelinek dokáže věci nakreslit tak, že máte pocit, že se tomu malému klukovi procházíte po duši a ta se zase tolik neliší od té vaší.

03711501.png

Cugumi Óba a Takeši Obata: Zápisník smrti

Středoškolský student Light ví, kdo v nejbližších minutách zemře. Protože díky kouzelnému zápisníku získal schopnost zabíjet na dálku, ale to by mu stejně nikdo nevěřil. Napínavá dvanáctidílná série o aroganci a moci krásných a chytrých připomíná šachovou partii, ve které je obětováno až příliš mnoho pěšáků. Óba si dal při psaní scénáře záležet a vývoj děje se dedukuje jen velice obtížně. Zvlášť poté, co Light získá rovnocenného soupeře v postavě Detektiva L. A přitom tu monstrózní zlo vyrůstá z dobrých úmyslů stvořit nový a lepší svět.

Z komiksu V jako Vendeta

Alan Moore a David Lloyd: V jako Vendeta

Komiksová série z 80. let, o které je dobré vědět víc, než že podle ní vznikl slabší stejnojmenný film. Naléhavý příběh o ztrátě svobody a identity v totalitní společnosti, který do bublin s přehledem vměstnal filozofické i politické úvahy. Moore coby scenárista do komiksu vždy přenášel aktuální společenská témata, jako ekologii, genderovou rovnost nebo problém rasismu. Z jeho komiksů můžete směle doplňovat svůj argumentační rejstřík a být si jisti, že Karla Marxe i Williama Shakespeara načetl důkladně.

Toy_Box: Komiksová učebnice komiksu

Realizovat se tvořením je podle komiksové autorky Toy_Box spolehlivá cesta ke štěstí a je jedno, zda vytvoříte čokoládový dort, židli nebo hromadu roušek. Důležité je se do celého procesu ponořit a věřit si. Pokud byste chtěli vytvořit komiks, nabízí vám praktický i teoretický návod, jak na to. Komiksová učebnice komiksu je ale víc než jen bohatě ilustrovaná motivační příručka, zároveň skládá portrét etablované domácí autorky, která se nebojí poodhalit svoje soukromí i názory. O náměty na vlastní dílo pak aktuálně nebude nouze...

Baví vás komiks a potřebujete novou inspiraci, co si rozhodně přečíst? Poslechněte si výběr Katky Čopjakové, který vás něco naučí a vezme do nových a fascinujících světů!

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.