Toastová kočka prdící duhu. Deset let s ušním červíkem Nyan Cat

5. duben 2021
Fenomem

V únoru proběhla médii zpráva, že americký umělec Christopher Torres prodal v internetové aukci autorizovanou kopii svého GIFu Nyan Cat. Jistý sběratel za něj zaplatil v kryptoměnách ekvivalent zhruba 13 milionů korun, což je dost bláznivé i na svět kryptoumění. Zároveň to ale slouží jako důkaz nesmrtelnosti tohoto memu, který se objevil na internetu přesně před deseti lety, v dubnu 2011.

Nyan Cat byla původně letící kreslená kočička s tělem sladkého toastu, která za sebou nechává duhu. Virálem se stala teprve v okamžiku, kdy k ní jeden uživatel přidal nakažlivou japonskou melodii.

Na YouTube má původní video stamiliony zhlédnutí a stalo se jedním z nejznámějších virálů nejen roku 2011, ale vůbec. Z Nyan Cat se stalo telefonní vyzvánění, objevila se na tričkách, penálech, pohlednicích, má také vlastní videohru Nyan Cat Adventure. A také existuje kryptoměna Nyancoin, s níž se dá platit na internetu. A kdo virál viděl, tomu nejspíš zůstala v hlavě zaseknutá navěky.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kde se vzal virální červík Nyan Cat a proč je i po deseti letech tak oblíbený. Co s ním má společného japonská virtuální pophvězda Hacune Miku a jak je možné, že ho jeho tvůrce prodal za částku, za kterou by si v Praze koupil nádhernou vilu. A co vlastně znamená slovo „nyan“?

autor: Karel Veselý
Spustit audio