Toho dna se dotýkám už málo. Kniha Martiny Lupínkové přináší příběhy lidí s poruchami příjmu potravy

12. duben 2023
Záložka

Kniha Toho dna se dotýkám už málo není výhradně o poruchách příjmu potravy, ty jenom spojují lidské příběhy, které mají široké spektrum témat. Díky tomu se kniha může dostat mezi větší publikum, protože ukazuje možnosti, jak se vyrovnat s osobní krizí nebo traumatickou událostí a popisuje vztah k sobě a svému tělu. Autorka Martina Lupínková v ní dala prostor lidem na své cestě za uzdravením.

Následující rozhovor obsahuje popis poruch příjmu potravy, možných příčin jejich vzniku a dopady nemoci. Pro lidi se zkušeností s PPP či prožitým traumtem může být poslech náročný.

Poruchy příjmu potravy jsou onemocnění, která vznikají kvůli několika faktorům. „Jsou to geny, vrozené vlastnosti, temperament, prostředí, ale i náročná životní situace a trauma. Abychom mohli pozorovat, jaké životní události mohly přispět ke vzniku onemocnění, je potřeba se podívat na to, co bylo před poruchou. Proto jsem respondenty a respondentky požádala, aby mi vyprávěli své příběhy od narození až do současnosti,“ říká Martina o knize, ve které kromě osmi příběhů najdete i edukační část.

Martina Lupínková s její knihou Toho dna se dotýkám už málo

„V době, kdy jsem tou poruchou trpěla, jsem nacházela hlavně deníky anorektiček a bulimiček, které jsou určitě důležité, ale jsou zaměřené na období symptomů, tedy jak je člověku špatně, jak mu klesá váha, jak nemůže spát. Chybělo mi tam naznačení cesty ven, anebo i naznačení cesty, jak se tam lidé dostali,“ vysvětluje. Martina Lupínková se nakonec rozhodla napsat vlastní knihu, protože odpovědi na otázky, které si kladla ve fázi své „post-anorexie“, jí v dosavadní literatuře chyběly. „Přišlo mi důležité, aby existovaly příběhy, do kterých se dostanou reálné emoce, se kterými se člověk s poruchou každodenně potýká.“

Kniha Toho dna se dotýkám už málo zaujala také filmovou dokumentaristku Veroniku Liškovou, které potvrdila, že natočit o této problematice dává smysl. A to zejména kvůli alarmující rozšířenosti těchto poruch a tomu, že se o těchto poruchách často mluví zjednodušujícím způsobem.

Poslechněte si Záložku s Martinou Lupínkovou o knize životních příběhů osmi lidí, kteří mají zkušenost s poruchami příjmu potravy a uzdravili se nebo jsou na své cestě za uzdravením.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.