Tomáš Třeštík a letenští bezdomovci v sedmi nikách galerie Artwall

25. červenec 2014

Ve stráni pod Letenskými sady žila delší dobu skupina bezdomovců. Teď se na místo vrací jiným způsobem. Fotograf Tomáš Třeštík, který s nimi byl v každodenním kontaktu, vystavuje jejich velkoformátové portrétní fotografie na opěrné zdi přímo pod jejich bývalým útočištěm, v sedmi nikách galerie Artwall.

První setkání s letenskými bezdomovci nebyla jen příjemná, naopak: „Bydlím na Letné a chodím tam do parku se psem a s dcerou. Nejdřív jsme měli s místní partou bezdomovců trochu konflikty, ale nakonec vyhrála zvědavost. Vloni v listopadu jsem prostě vzal foťák a vlezl za nimi do křoví.“ Nejdříve se obě strany vzájemně oťukávaly, vznikaly dokumentární fotky. Pak se Tomáš rozhodl některé z nich pozvat k focení do studia. Původně mělo jít o facebookový projekt, ale po nafocení portrétů přišel nápad ukázat je jinak: „Když jsem začal přemýšlet o nějaké galerii, na první dobrou mě napadla právě Artwall. Má nadstavbu v tom, že je přímo na opěrné zdi pod strání, na které se ti lidé pohybují.“

Součástí výstavy, která potrvá do konce září, je i doprovodný program. Smyslem projektu Letenští je přiblížit život pražských bezdomovců a upozornit na jejich situaci. „Mezi bezdomovci je řada lidí, na kterých byste to na první pohled ani nepoznali. Šlo mi hlavně o to je zobrazit důstojně. Nemá to ale žádný happy end, nejsme nejlepší kámoši nebo něco takového.“
Více si o projektu Letenští poslechněte v rozhovoru.

03173000.jpeg

Tomáš Třeštík se věnuje hlavně reklamní fotografii, v poslední době podle svých slov věnuje nejvíc svého času rodině. Dlouhodobě se věnuje soukromému časosběru, který skládá z fotek lidí na svém balkóně.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.