Tomáš Valent v Echu: Skládat pop je těžší než skládat postrock

7. listopad 2016

Olomoučtí Flash the Readies začínali jako studentská kapela, od té doby uplynulo už deset let a mnohé se změnilo. Ze zakládajících členů zůstal jen kytarista a zpěvák Tomáš Valent, z inspiračních vlivů Pink Floyd. Po koketérii s koncepčním rockovým albem (In Belvedere, 2013) se Flash the Readies na desce Submarine Sky (2014) přiklonili k postrocku a tuto inklinaci na aktuálním albu Kayos dokonali; mimo jiné tím, že zcela opustili vokály. Nejen v tomto ohledu deska přímo navazuje na tu předchozí.

A úspěch na sebe nenechal dlouho čekat – výpravná vinylová edice Kayos totiž vychází na renomovaném žánrovém labelu Dunk Records, který je spjat i se stejnojmenným belgickým festivalem. „Nová deska se nám původně moc nelíbila,“ říká o Kayos kriticky Tomáš Valent, jehož kapele ale aktuální album přihrálo i smlouvu s čínským vydavatelstvím Weary Bird, které zaštítí nejen CD verzi alba, ale v budoucnu i asijské koncerty Flash the Readies. Ačkoliv princip showcasových přehlídek Tomáš nezavrhuje, do světa se jeho kapela vydává svépomocí.

Postrock, žánr, který je pro své omezené výrazivo často terčem odstupu, vnímá jako svobodný styl, v němž se cítí dobře. Specifičnost Flash the Readies lze mimo jiné hledat v humoru, který se do jinak seriózně se tvářícího žánru snaží vpašovávat, zejména na textové úrovni, ale třeba i grafickým pojetím. Pulpový přebal aktuální nahrávky je toho nejlepším důkazem, navzdory troše poťouchlosti ale jejich hudba nepřichází o emocionální naléhavost. „Jediné, co jsme věděli, bylo, že máme rádi Radiohead,“ vzpomíná Tomáš Valent na začátky své kapely, jejíž budoucnost se prozatím jeví nejsvětleji za dekádu existence.

Poslechněte si celý pořad!

Playlist:
Vatican Shadow – Cairo Is a Haunted City, 7:43
Flash The Readies – Kitten Diver Fair, 4:52
Flash The Readies – Some Kinda Sucker, 5:10
Russian Circles – Lebaron, 4:36
Russian Circles – Memorial, 3:45
This Will Destroy You – Quiet, 4:56
Flash The Readies – Kris, 4:58

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.