Tomáš Zmeškal: Potřeboval jsem napsat pravdu, ne román

4. prosinec 2013
Liberatura

„Pro mě bylo podstatné napsat to přesně tak, jak to ve skutečnosti bylo,“ vysvětluje na začátek Tomáš Zmeškal, proč se po dvou oceňovaných románech Milostný dopis klínovým písmem a Životopis černobílého jehněte rozhodl napsat knihu zcela odlišnou. Sokrates na rovníku je souborem rodinných reportáží, deníků a vzpomínek a popisuje dlouhé pátrání autora po jeho konžském otci.

„První pokus najít otce někdy v 17 letech byl velmi emocionální, druhý méně a ten poslední už vůbec, byla to spíš povinnost; po čtyřicítce má člověk jiné priority. Hlavním cílem bylo zjistit, jestli se ty rodiny dají spojit,“ objasňuje Tomáš Zmeškal, jak se v průběhu let měnila jeho motivace. V pátrání mu moc nepomohla ani jeho matka, která se o otci odmítala bavit, ani úřady a mezinárodní organizace, a tak v knize sledujeme mravenčí práci při hledání jakýchkoli stop vedoucích do Konga.

Vedle linie ryze soukromé, rodinné otevírá kniha i otázky obecnější: nastiňuje dramatické a krvavé dějiny Konga a také kulturní, politické a sociální střety mezi Evropou a Afrikou. Celý rozhovor s Tomášem Zmeškalem a ukázku z knihy Sokrates na rovníku si poslechněte zde.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.