Topinky jsou tady! Novinkové tracky do playlistu Radia Wave tentokrát přijíždějí tuk-tukem

10. únor 2021
Topinky

Jaká je vaše oblíbená posedlost? Doufáme, že vedle mostecké kapely Favorite Obsession k nim odteď bude patřit i pravidelná středeční dávka novinkových tracků. V naší rotaci ode dneška září morbidní beat a špičková flow původem africké rapperky Tkay Maidza, originální bedroom pop dvacetileté Japonky Nany Yamato i bosensko-německá taneční projížďka motorizovanou tříkolkou. Enough?

Oscar Scheller – I’m Enough ft. Katie Gavin
Credits: Oscar Scheller, Katie Gavin
Label: Handle With Care
Album: Boys Cry 

Boys Cry. Právě tak se bude jmenovat nová deska londýnského písničkáře a producenta Oscara Schellera (dříve jen Oscar), která vyjde 19. února. Talentovaný hudebník, který aktuálně vyrábí i beaty pro rap-popovou tiktokerku Ashnikko, nás svým znamenitým indie popem oblažuje už pár let – a na svém novém singlu I’m Enough se navíc spojil s Katie Gavin, zpěvačkou darkpopové kapely MUNA.

Melancholická, ovšem nikoli ubulená skladba funguje jako reminder pro všechny, kteří mají tendenci odvozovat svou hodnotu od potvrzení druhých. Scheller píseň napsal po neúspěšné návštěvě New Yorku, během níž kýžené rande nedopadlo úplně podle jeho představ a jemu nezbylo než bezcílně bloumat Manhattanem. Jsou horší věci... o dost 

Tkay Maidza – Kim ft. Yung Baby Tate
Credits: Takudzwa Maidza, Tate Farris Sequoya, Dan Farber
Label: 4AD
Album: Kim single

Kariéru Tkay Maidzy – australské rapperky se zimbabwskými kořeny a výjimečnou flow – sledujeme velmi pozorně, protože se svými singly málokdy trefí vedle. Novinku s názvem Kim nahrála s americkou rapperkou Yung Baby Tate, kterou možná budou znát fanoušci seriálu Nesvá (Insecure), kde její písně zazněly. Masivní track je předzvěstí chystaného EPčka od Tkay Maidzy, které se bude jmenovat Last Year Was Weird, Vol. 3. Název téhle série zjevně nestárne...

Nana Yamato – If
Credits: Nana Yamato
Label: Dull Tools
Album: Before Sunrise

Indie rock není v Japonsku úplně nejpopulárnější žánr, i tady ale vznikají nahrávky, které pomáhají definovat současný kytarový zvuk. Jednu z těch nejzajímavějších má teď čerstvě na kontě dvacetiletá skladatelka a zpěvačka Nana Yamato. Ta na debutovém album Before Sunrise zúročila svoji zálibu v kapelách jako Iceage nebo Parquet Courts a natočila desku, která je sice křehčí než tvorba zmíněných kapel, indierockový sound v ní ale hraje hlavní roli. Do naší rotace teď putuje skladba If.

JID & Denzel Curry – Bruuuh (Remix)
Credits: Destin Route, Denzel Curry
Label: Dreamville/Interscope
Album: Bruuuh (Remix) single

Atlantský rapper JID nás už delší dobu trápí. Kromě kompilační desky jeho domovského labelu Dreamville s názvem Revenge of the Dreamers III a kolektivního debutu Spilligion (po boku Spillage Village a Earth Gang) jsme se od něj už dva roky sólového albového materiálu nedočkali. Loni na podzim se podělil o track Cludder (ten můžete znát z našeho playlistu) a skladbu Ballads, na které hostuje Conway The Machine – fanoušci je ale ještě donedávna mohli poslouchat pouze na vybraných streamovacích platformách.

Nyní JID vůbec poprvé spojil síly se svým o něco aktivnějším miamským kolegou Denzelem Currym na dlouho očekávané remixové verzi jinak čtyři roky starého tracku Bruuuh. Remix byl poprvé anoncován už v roce 2019, čekání se ale vyplatilo. Denzelova sloka je nekompromisní a oba rapují jako o život. JID navíc nedávným tweetem pravděpodobně odhalil název připravovaného alba The Forever Story, kterým by měl navázat na svůj debut The Never Story.

Favorite Obsession – Cry on Purpose
Credits: Karolína Nodesová, Tereza Vaníčková, Jaroslav Žofka, Sára Vondrášková
Label: self-released
Album: Sad Disco EP

Mostecké shoegaze trio Favorite Obsession možná znáte z finále loňského ročníku Startéru – hitparády neobjevených Radia Wave. Funguje teprve od roku 2018, za tu dobu ale ušlo dlouhou cestu: od domácího nahrávání až do Golden Hive Studios, kde nyní pod producentským dohledem Sáry Vondráškové (Never Sol) dotvořilo debutové EP Sad Disco. Nejvíc nás zaujal již dříve vydaný track Cry on Purpose, který v novém, učesanějším hávu doputoval na EP a následně do naší rotace.

Solomun – Tuk Tuk ft. ÄTNA
Credits: Mladen Solomun, Inéz Schaefer, Demian Kappenstein, Andrew Douglas Tyler, Fabian Bird, Felix Grünbaum
Label: NINL/BMG
Album: Nobody Is Not Loved

Solomun je bosensko-německý DJ a producent, který je ve svých 45 letech už čtyřnásobným vítězem ankety DJ Awards a držitelem dalších cen. V novince Tuk Tuk se spojil s německým duem ÄTNA a skladba je předzvěstí jeho druhého studiového alba Nobody Is Not Loved, které vyjde v květnu. Píseň doprovází video se zpěvačkou Inéz ze zmíněného projektu ÄTNA v hlavní roli. Klip je poctou japonským akčním filmům ze sedmdesátých let, v nichž hrály hlavní roli drsné středoškolačky.

Kito – Recap ft. VanJess & Channel Tres
Credits: Ivana Nwokike, Jessica Nwokike, Maaike Kito Lebbing, Noah Beresin, Sheldon Young, Sherwyn Nicholls
Label: Astralwerks

Na závěr loňského roku vydal hip-housový producent Channel Tres povedený mixtape I Can’t Go Outside, na kterém hostovali Tyler The Creator a Tinashe. Sám ale v poslední době dokazuje, že je vyhledávaným adeptem na featy, což potvrzuje třeba jeho spolupráce s Baauer a Danny Brownem nebo nedávný track Impact. Svižné dance-popové novince Recap jeho losangeleského kolegy, producenta Kito, teď propůjčil svůj charismatický rap. Ten doplňují působivé vokály R&B dua VanJess, složeného z nigerijsko-amerických sester, které spolupracovaly třeba s Kaytranadou.

Thyla – Breathe
Credits: Millie Duthie, Daniel Hole, Danny Southwell, Mitch Duce
Label: Lab Records
Album: Breathe single

Thyla, dreampopová čtveřice z anglického Brightonu, nás v posledních dvou letech zaujala povedenými EPčky What’s on Your Mind (2019) a Everything at Once (2020). Nejnovější singl Breathe je už ale předzvěstí regulérního dlouhohrajícího debutu, který by měl vyjít v průběhu letošního roku. Zasněný song o osamělosti a odcizení od rodiny i blízkých přátel zůstává zvláštně chytlavý i bez grandiózního refrénu, ke kterému se v něm zdánlivě schyluje.

Jel Aleš někdy tuk-tukem? A proč zrovna v Bosně? Od čeho Filip odvozuje svou hodnotu? A kde proběhlo jeho poslední nepovedené rande? Také máte rádi drsné středoškolačky? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.