Toto není vtip. Po pornu na Vltavě mládež prý ohrožuje už i Mrtvý muž od Jarmusche

13. listopad 2018

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila Českou televizi na porušení zákona. Mohla podle ní ohrozit mravní vývoj dětí odvysíláním filmu Mrtvý muž Jima Jarmusche na kanále ČT art. „Film obsahoval drastické záběry, zejména scénu s hrubým zneuctěním mrtvého těla ve 23:34 hodin a scénu s praktikováním kanibalismu ve 23:35 hodin,“ zdůvodnila své rozhodnutí Rada. ČT sice film uvedla v čase, který zákon připouští, ale neoznačila jej „hvězdičkou“ po celou dobu vysílání.

Není zcela jasné, kdo z členů Rady či jejích analytiků za tímto myšlenkovým pochodem stojí, protože jména autorů v zápise ze zasedání uvedena nejsou. Rada se zabývá i stížnostmi diváků, po kterých nemůžeme chtít „odborné“ zhodnocení závadnosti, takže vítr může vát i odtud. Na rozdíl od kanibalismu v Mrtvém muži je pro mě ale šokující, že je porušení zákona myšleno vážně.

Líbí se mi podmiňovací formulace v odůvodnění přečinu. Televize „mohla ohrozit“ vývoj omladiny. Oznamovací způsob by tam totiž být nemohl. Proč? Pořad se vysílal na ČT art a inkriminované scény byly odvysílány ve 23:34 a 23:35 hodin. Znázornění zneuctění mrtvého těla a následné praktikování kanibalismu je součástí černobílého artového filmu, který pomalým tempem a nedějovostí předčí snad i Marketu Lazarovou.

Představuji si, jak by mohlo dojít k tomu, že děti Mrtvého muže omylem spatří. Ty nejmenší v této době už pravděpodobně spí. Puberťák typu sova sleduje své oblíbené youtubery nebo hraje gamesku. Možná potřebuje posilnit kofeinem, aby mohl pokračovat ve střílení mimozemšťanů či sledování nevhodného obsahu na pornowebech. Při vyjímání coly z lednice si všimne, že se rodiče dívají na pošmourný film. Nejprve si myslí, že se stalo něco s televizí, chybí tam totiž barva. Díky tomu ani nepostřehne, že ve filmu hraje Johnny Depp, kterého zná z poměrně drastického filmu Piráti z Karibiku. Je znechucen, že se rodiče dívají na takovou divně vypadající blbost, a jde radši spát nebo praktikovat samohanu.

Pamatuj na den odpočinku: nepředřít se je tradiční hodnota

Odpočinek - relaxace

Žijeme ve společnosti, která je posedlá prací. Kdybych dostal pětikorunu pokaždé, když někoho slyším dělit lidi na dobré a špatné podle toho, jestli a jak moc pracují, možná bych sám pracovat nemusel. Pracovitost jako bezmála nejvyšší ctnost a práce jako nejposvátnější povinnost jak vůči vašim nejbližším, tak vůči společnosti jako takové je jedním z ústředních témat našeho každodenního života.

Modelový případ dvě. Kojící matka intelektuálka se dívá na ČT art. Dítě je naštěstí přisáté k obnaženému ňadru, takže násilné scény nevidí. Další situace, ve kterých si zdravé dítě ve věku 0–15 let, bez Aspergerova syndromu, které je navíc vzhůru, dobrovolně pustí ČT art a je při jejím sledování nenávratně poškozeno, si neumím představit. A o hypotetické děti, které si dopoledne pouští dobrovolně Vltavu a večer tajně sjíždí Mrtvého muže, se nemusíme bát.

Zkoumám devadesátkově vyhlížející web Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Metodika, která by vymezovala závadnost uměleckých děl, tu zveřejněna není. Také není dostupná hlubší analýza toho, proč má být film závadný. České televizi je pouze alibisticky vytýkáno, že měla film po celou dobu jeho trvání označit varovným symbolem upozorňujícím na jeho nevhodnost. Rada bohužel dostává své pověsti tragikomické instituce, která řeší, jak mohl Večerníček jezdit na kolobrndě bez helmy.

Kdo se vlastně dívá o půlnoci na Jarmuschovy filmy a čím by se měla zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání? Poslechněte si glosu Zuzany Fuksové .

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.