Touha po moci jako opium ožije při premiéře Macbetha na prknech mosteckého divadla

21. únor 2019

Zita Benešová se v mosteckém provedení slavné shakespearovské tragédie Macbeth představí jako lady Macbeth – dáma, která svého úspěšného muže podporuje v touze naplnit údajné proroctví i přes mrtvoly.

„Není to poprvé, co tzv. ‚partneříme'. Ale jsou tam i milostné scény, a to je takové nepříjemné. Nechci příliš odhalovat své skutečné soukromí,“ říká Zita. Zároveň ale přiznává, že moci si doma s manželem opakovat dialogy zase není tak úplně špatné.

Mostecké divadlo letos nabídne Shakespeara hned dvakrát. Jednou v romanci „Zamilovaný Shakespeare“ a podruhé v tragédii z nejtragičtějších, o které se ještě navíc traduje, že je prokletá. „Je to záměr – nabídnout obě polohy, aby si divák vybral,“ říká dramaturg Zdeněk Janál.

Režisér Jakub Korčák z anglických šlechticů udělal motorkářské gangy. „Shakespeare své hry na prázdném jevišti a v civilním oblečení, tak proč ne?“ Touha po moci jako opium, které donutí člověka dělat věci naprosto nepřípustné, je podle něj věčné téma.

„Skutečný Macbeth byl dlouholetý vládce a vlastně kladný historický hrdina. To až kroniky, a posléze Shakespeare, z něj udělali padoucha,“ vysvětluje režisér.

Až Shakespeare z úspěšného vojevůdce udělal vraha, který touží naplnit svůj domnělý osud za každou cenu. A jeho žena ho na cestě zla postrkuje dál a dál.

Když představitelé hlavních rolí, Zita a Jan Benešovi, hledají na manželích Macbethových něco kladného, shodnou se, že se museli mít obrovsky rádi. „Jenže z té lásky nevzešlo nic dobrého,“ říká mostecký Macbeth Jan Beneš.

Tragédii o boji o moc a slávu může vidět v městském divadle v Mostě v premiéře už v pátek 22. února. Reprízy jsou připraveny na 27. února, a také na 7. března.

Spustit audio

Související