Tour de France i konkurenci ničí mladík Pogačar. Cavendishovo zmrtvýchvstání zase přepisuje historii

16. červenec 2021
Tribuna

Na fotbalovém Euru vypadli Francouzi předčasně, země se ale může utěšovat tím, že ještě celý týden hostí cyklistickou Tour de France. Kdo letos zabil slavný závod předčasně, kdo přepisuje historii a komu zvoní hrana, se dozvíte v novém dílu Tribuny.

„Letošní Tour de France je pevně v jeho rukou. Dá se říci, že nemá žádnou konkurenci. Vede už hodně dlouho o více než pět minut, což je téměř nepřekonatelný rozdíl, pokud by se nestalo něco nepředpokládaného,“ popisuje Vojta Jírovec vlastnosti aktuálně vedoucího jezdce na nejslavnějším cyklistickém závodě. Tím není nikdo jiný než Tadej Pogačar, slovinský obhájce loňského titulu, který těsně před pařížským dojezdem drtivě dominuje celému pelotonu.

Čtěte také

Jeho současnou dominanci ale někteří kritizují i z toho důvodu, že zabíjí samotný závod. „Vždy v minulosti, když nějaký závodník dokázal opakovaně vítězit, automaticky ničil vzrušení z toho, že je ten závod nerozhodný, nikdo neví, co se stane. Ta výjimečnost jim i do jisté míry bere fanoušky, pro které to po určité době začne být nudné,“ vysvětluje Jírovec.

V minulosti totéž potkalo například i letos se do pelotonu vracejícího čtyřnásobného šampiona Chrise Frooma. Proč právě návrat šestatřicetiletého Brita má spíše tragický nádech na rozdíl od zázračného zmrtvýchvstání stejně starého a podobně odepsaného Marca Cavendishe? A skutečně si český závodník Petr Vakoč splnil své úkoly už v prvním týdnu závodu? Více prozradí nová Tribuna.

Tadej Pogačar zcela suverénně ovládá nejlepší cyklistický závod planety. V čem spočívá jeho výjimečnost? Jak moc mu pomohly pády největších konkurentů v boji o titul? A nesou organizátoři vinu na karambolech závodníků? Poslechněte si záznam pořadu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.