Tour de France je sportovní slow TV pro uspěchanou dobu. Co předvede letos?

5. červenec 2019
Tribuna

Velký cyklistický svátek je tu, následující tři týdny budou patřit Tour de France. Cyklisty bude na cestě, která letos měří téměř 3500 kilometrů, sledovat polovina celé planety. V čem spočívá kouzlo Tour a přenosů z ní? Tribuna se ještě předtím, než se odebere k televizorům, podrobně podívala na zub kouzlu tzv. Staré dámy.

Ať už se letos budete dívat na jakoukoliv sportovní událost, určitě nebude větší než Tour de France. „Je to největší, nejsledovanější a vlastně i nejstarší třítýdenní cyklistický závod. Je to také největší každoroční sportovní událost: olympiády a MS ve fotbale jsou sice sledovanější, ale na rozdíl od Tour se nekonají každý rok,“ shrnuje Vojta Jírovec.

Výborní běžci, neviditelní cyklisté. Kdy se dočkáme afrického vítěze Tour de France?

Daniel Teklehaimanot na Tour of California

Zatímco běžecké maratony vyhrávají jeden za druhým, do cyklistické špičky se sportovci z Afriky dostávají jen zřídka. Dočkáme se někdy afrického vítěze Tour de France? A proč vrcholové závody na kole jezdí tak málo zdejších sportovců?

„Mluví se o třech a půl miliardách diváků. Spousta z nich se na Tour dívá i jako na dokument o Francii, ani je tolik nezajímá, že se jede nějaký závod. Spíše se dívají, kudy se projíždí,“ vysvětluje Vojta Jírovec a dodává: „To je jedno z kouzel silniční cyklistiky, že probíhá venku, a ne v uzavřeném prostoru.“ 

Přitom přenosy z cyklistických závodů mnohdy působí skoro jako anachronismus. „Televizní sport jako by měl být co nejvíce zhuštěný a intenzivní. Cyklistika je úplný protipól. Je to děj, který pomalu plyne, slow TV. Ale i to má svou hodnotu v protikladu k naší uspěchané době,“ míní Vojta Jírovec.

Vojta Ondráček přidává i svůj nejoblíbenější moment z Tour de France: těžký pád Joseby Belokiho a následnou cyklokrosovou vložku Lance Armstronga. „Beloki mu spadl přímo pod kolo a Armstrong to strhnul do pole,“ vzpomíná na jeden z klíčových momentů Tour de France roku 2003. Co rozhodne letošní Tour, která začíná už tuto sobotu?

Cyklistický peloton se přestěhoval do Bruselu, odkud vyrazí do letošní Tour de France. Jací jsou největší favorité? Kdo získá prestižní dresy? A jaká bude česká stopa? Nová Tribuna představí cyklistický svátek, který začíná už tuto sobotu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.