Trendové sandály, klauzury FUD Plzeň, česká výroba knoflíků

28. leden 2014

Synonymum nevkusu a nerdství má být letos v létě v kurzu: Máme pro vás historii sandálů, průlet aktuálními verzemi od luxusních světových značek a české sandály Chobot, které navrhuje student architektury Michal Tichý. Vezmeme vás na výstavu klauzur v Plzni, kam nás přilákaly srdcové lodičky Terezy Švolíkové. A v neposlední řadě nahlédneme do české výroby knoflíků.

Do Plzně na klauzury FUD
Když si obujete lentikulární boty od Terezy Švolíkové, budou vám na nich při chůzi blikat černobílá srdíčka. Hravý pop art je momentálně k vidění na výstavě klauzurních prací FUD v Plzni, která trvá do 6. února a otevřená je denně mimo víkend, od devíti ráno do šesti večer. Zaujalo nás i několik dalších prací, na které můžete nakouknout ve fotogalerii. V reportáži uslyšíte Terezu Švolíkovou, Miu Jadrnou, Elišku Knotkovou a Marii Ninu Václavkovou.

Chobot, sandály od architekta
Značku Chobot jste mohli zaregistrovat třeba na zimním UMPRUM Shopu 2013. Dámské i pánské sandály, kabelky a peněženky navrhuje student Ateliéru architektury a designu Michal Tichý. V rozhovoru se dozvíte, co ho přilákalo od architektury k obuvi a co se naučil od Elišky Kuchtové, autorky bot Cutulum. Cílem designu Chobot je nadčasovost, funkčnost a dobrý pocit nositele. Michal je přesvědčený, že sandály můžou být klidně High Fashion, ve které vyrazíte do divadla. Natáčeli jsme v jeho dílně na Břevnově.

03052846.jpeg

Sandálismus maximus, historie a trendy
Nejpraktičtější letní obuv je s námi už přes deset tisíc let a letos v létě se nejspíš opět objeví ve výlohách butiků řady luxusních značek. Obrátit zavilé antisandálisty zkoušela už vloni třeba Miuccia Prada a letos na jaře a v létě se o to bude pokoušet řada dalších. Výběrem sandálů s/s 2014, po kterých baží redakce Modeschau, se můžete proklikat v galerii. Historie nesmrtelného typu bot je velmi zajímavá. Tušili jste, že barva sandálů v Babylonu označovala příslušnost ke společenské třídě? V příspěvku od Emy Janáčkové se mimo jiné dozvíte, jaké sandály nosili řečtí filozofové a herci tragédií:

Český oděvní průmysl: Za knoflíky na Jindřichův Hradec
Zapomeňte na fádní plastové chudinky na oblečení z řetězců a podívejte se, jaké knoflíky se vyrábí u nás. V seriálu o českém oděvním průmyslu pokračujeme na jihu Čech, v okolí Jindřichova Hradce. Do výroby družstva Styl Studená, která chrlí až dva milióny kusů měsíčně, můžete nakouknout ve fotogalerii. Větší část výroby míří na export a největšími českými odběrateli jsou firmy jako Blažek, Pietro Filipi, Moděva Konice nebo AMF Reece (ex OP Prostějov). Knoflíky ze Stylu bere také vimperská značka košil VAVI, ve které jsme natáčeli na začátku ledna. Poslechněte si reportáž z výroby, kterou mě provedl Ing. Petr Bartušek.

03052774.jpeg

Poblíž Jindřichova Hradce se kromě Studené už od druhé půlky 19. století vyrábí knoflíky i v Žirovnici. Na tamním zámku je proto trvalá výstava perleťových knoflíků (a mimochodem i historických šicích strojů). Současný Knoflíkářský Průmysl Žirovnice, a.s., patří k největším tuzemským výrobcům a podobně jako Styl Studená se kromě knoflíků věnuje i vstřikování plastů, většinou pro automobilový průmysl. Ohledně knoflíků má Česká republika také jeden unikát, a to v Jablonném nad Orlicí. Funguje tam totiž jediná výroba nitěných knoflíků na světě. Firma Antonín Šlesinger má tradici od roku 1921 a v Modeschau o ní ještě určitě uslyšíte.

Playlist:
Zen Wallace, BaByL0$, Poor $pirit$ – Humid (uns.)
Bobby Womack – Please Forgive My Heart (XL)
Yeah Yeah Yeahs – Cheated Hearts (Interscope)
Tuff Culture – Scream (uns.)
Warpaint – Elephants (Rough Trade)
Fuck Buttons – Surf Solar (ATP)
Sia – Buttons (Astralwerks)
The White Stripes – Hardest Button To Button (XL)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka