Trenér biatlonistů Ondřej Rybář: Soči pro nás byla pohádka

28. únor 2014

Ondřej Rybář během čtyř let dokázal dovést své svěřence do absolutní světové špičky. Postavil nový servisní tým, změnil tréninkový systém a i přes počáteční tlak se nebál jít za svým cílem. S biatlonisty má kamarádské vztahy, jeho svěřenci ho ale zároveň respektují, váží si ho a je u nich oblíbený. Vypadá to, že dokázal vybalancovat a správně skloubit všechny důležité aspekty, které by měl úspěšný trenér mít, a jeho tým se mu za to na zimní olympiádě v Soči odvděčil hned pěti medailemi. I na otázku, která z nich mu udělala největší radost, odpovídal po návratu z Ruska ve studiu Radia Wave.

„Která medaile mi udělala největší radost? Těžko odpovědět, protože každá má svoji hodnotu. Jardova byla první historická medaile českého biatlonu, tři Ondrovy medaile beru zase jako ohromnou satisfakci za jeho dřinu. Myslím, že se na mě nebude nikdo zlobit, když řeknu, že on biatlonu z těch kluků obětuje nejvíc a jednoznačně ví, co chce dokázat,“ říká Ondřej Rybář.

Mluvil také o Gabriele Soukalové a Veronice Vítkové: „Na Gábinu byl vyvinutý obrovský tlak a její medaile po předešlých čtvrtých místech je odměnou za trpělivost a za to, že ten tlak ustála. A co se týče mix štafety, tak na mě vnitřně strašně krásně zapůsobilo, že ostatní medaili chtěli pro Verču, která jezdila výborně, ale v individuálním závodu na ni nedosáhla. A navíc, týmová radost se násobí a mě moc těší, že se na to všichni čtyři dokázali zkoncentrovat.“

Hodně diskutované bylo před Soči také téma bezpečnosti a organizace. Ondřej Rybář se účastnil i předchozí olympiády ve Vancouveru, takže se nabízela otázka vzájemného porovnání. „Z Vancouveru jsem odjížděl zklamaný výsledky a v Soči to pro nás naopak byla jedna velká pohádka, takže se mi to zpětně srovnává velmi těžko. V Soči byla výhoda, že ubytování bylo blízko lyžařského areálu a díky tomu se k němu dalo dojít pěšky, zatímco ve Vancouveru bylo víc dojíždění. Trochu jsem se bál ruského prostředí, takových těch neústupných manévrů od vojáků a policistů, kteří dostanou určitý příkaz a nebudou schopní žádným způsobem improvizovat. Ale ve finále jsem byl mile překvapen a musím říct, že olympiáda byla zabezpečená perfektně.“

Poslechněte si celý rozhovor s trenérem českých biatlonistů Ondřejem Rybářem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.