Tři měsíce na Ukrajině jako lektor češtiny: oboustranně poznávací cesta s Českými centry

2. listopad 2016

Prožít tři měsíce na Ukrajině, procestovat několik měst, učit češtinu a strávit čas s místními lidmi. Takové možnosti otevírá dobrovolnický program Českých center, o kterém jsme mluvili s koordinátorkou Laďkou Kotrbovou a lektorkou Alexandrou Stelibskou, která si vzdělávacím výletem na Ukrajinu prošla letos na jaře.

„Ukrajinští studenti mají o výuku češtiny velký zájem, nejen kvůli lepším možnostem v hledání práce u nás, ale často také proto, že u nás chtějí vystudovat vysokou školu. Svoje lektory si doslova hýčkají, tráví s nimi i volný čas, chodí spolu ven, na večeře a tak dále,“ vysvětluje Alexandra Stelibská. Lektora nemůže dělat úplně kdokoliv, je potřeba ovládat dobře češtinu a mluvit k tomu ukrajinsky nebo rusky, ale jde to i jen s angličtinou. Dobrovolníci dostanou bydlení, zaplatí se jim cesta a počítat můžou i s příspěvkem na jídlo.

Alexandra Stelibská měla o Ukrajinu zájem i proto, že studuje ukrajinistiku: „Bylo pro mě velmi lákavé poznat ukrajinskou realitu, kterou známe jen z různých zpráv z médií. Strávila jsem čas v Kyjevě, v Charkově, ve Lvově a v dalších městech.“ Ačkoliv vnímala blízkost probíhající války, cítila se bezpečně: „Potkáváte sice uniformované vojáky, ale nejste v nějakém ohrožení. Navíc Ukrajinci jsou velmi společenský a srdečný národ, a když vidí cizince, mají tendenci mu pomáhat a chránit ho.“ Alexandra učila právníky, zdravotníky i studenty, kteří měli v plánu složit přijímačky na české univerzity. Víc informací o vzdělávacích programech na Ukrajině najdete na webu http://www.czechcentres.cz/.

03736179.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.