TRIBUNA: Fotbalisté mají válku v hlavách pořád, tvrdí publicistka Fatima Rahimi o mistrovství Asie

25. leden 2019
Tribuna

V plném proudu a za nezájmu evropských médií probíhá ve Spojených arabských emirátech asijský fotbalový šampionát. O tom, co přináší střety geopoliticky znepřátelených zemí Středního východu, přišla do Tribuny vyprávět novinářka Fatima Rahimi. Proč účast válkou zbídačeného Jemenu působí jako zázrak a jakou výhodu mají sunnitští fotbalisté?

„Člověk se dívá a říká si, jak je to možné, že se takový Jemen dostane na mistrovství Asie. A ještě k tomu chudáci musí hrát ve Spojených arabských emirátech a ve skupině s Íránem,“ vysvětluje Rahimi jeden z mnoha paradoxů asijského mistrovství, které představuje zvláštní mix politiky a sportu. Jemen, v němž už pět let trvá občanská válka, se přesto dokázal na turnaj kvalifikovat.

„Přestože to nechcete mít v hlavě, prostě to máte. Víte, že doma máte bídu. Přestože jste vrcholový fotbalista, musíte vydělávat v supermarketu, abyste vůbec měli na živobytí. Nemůžete vůbec trénovat, protože stadiony v Jemenu jsou většinou zavřené. Musíte dojíždět, nefunguje MHD, je to prostě neuvěřitelné,“ popisuje svízelnou realitu jemenského národního týmu. „A proto fotbal miluju. Sýrie, Irák v minulosti ukázaly, jak je to nádherná hra,“ doplňuje další země, které fotbalově zářily navzdory válce.

Fatima Rahimi

„Jsou kamarádi, na hřišti k ničemu nedocházelo,“ tvrdí také Rahimi o pikantním souboji v základní skupině mezi Irákem a Íránem. „Viděla jsem i zápas Saúdské Arábie s Katarem, kde se shodně snažili, aby jejich špatný vztah nebyl vidět. Nevím, co se odehrávalo v hlavách diváků, když se dívali v televizi nebo na stadionu, ale na hřišti to fotbalisté nedávali moc najevo,“ dodává. „Katarští fanoušci mají absolutní zákaz se turnaje zúčastnit, protože v Emirátech hrozí prý až patnáctileté vězení za projev přízně Kataru,“ připomíná Vojta Ondráček, jak vypadá neviditelné politické zákulisí šampionátu.

„Píše se, kdo s kým hrál a kdo dal gól, tím to končí,“ shrnuje Rahimi informace o boji o titul asijského šampiona v evropských médiích. „Není tam žádná hlubší analýza, nějaké sociální aspekty nebo geopolitický rozměr, tohle mi tam chybí. Ale to je obecný problém toho, jak tady o sportu v Česku píšeme,“ kriticky dodává na adresu novinářské práce českých sportovních žurnalistů. Dodává ale, že i Írán, který bojuje o celkové vítězství, řeší také pouze sportovní stránku věci. „Politika se do toho úplně nedostává,“ říká.

Magazín Tribuna se tentokrát podíval do Spojených arabských emirátů na fotbalový turnaj o mistra Asie. Geopolitické a sociální souvislosti, o kterých se nemluví, odkrývá v roli hosta novinářka Fatima Rahimi. Jaký vliv má šíitské a sunnitské vyznání na fotbalové výkony muslimských týmů? A proč Rahimi fandí reprezentacím, v jejichž zemích vládne válka?

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.