Tribuna: Jsou ve sportu lepší Češi, nebo Slováci? Česko má peníze, Slovensko historickou křivdu

19. říjen 2018
Tribuna

Sportovní rivalitu bývalých federálních partnerů pitvá nový díl pořadu Tribuna. Kromě rozboru nacionalistické selanky řeší i comeback hokejového rebela Radka Dudy, rozzuřeného Trumpa a debakl sportovců v komunálních volbách.

„Dělení federace vytvořilo jednu fotbalovou zombie, ale hlavně oprávněný pocit křivdy v Bratislavě proti Čehůnům,“ prozradil Vojta Ondráček při snaze vysvětlit větší národní fanatismus Slováků. Navzdory horší finanční kondici ale nabízejí Slováci fotbalu zajímavější trenéry i šanci zahrát si mladým talentům. Statistiky Eurostatu prozrazují, že český stát utrácí za sport nejen drtivě více, než tomu je na Slovensku, ale překonává i průměr Evropské unie, připomněl Martin. „Na větu o slovenském hokeji v rozkladu bych navázal a vyzdvihl malý defraudační zázrak, který se jmenuje Slovan Bratislava,“ doplnil analýzu slovenských problémů Vojta Ondráček.

Ján Svorada na Tour de France 2001

I reprezentační přestupy hrály v minulosti ve prospěch Prahy. „Slovenští příznivci přišli o vítěze nejslavnější cyklistické etapy,“ okomentoval Vojta Jírovec asi nejpalčivější změnu občanství v případě cyklistické superstar Jána Svorady. Úsměvně působí kulturní univerzálie v podobě českého přepínání na slovenské komentáře v televizi.

„Vidíme, že v Americe se už nepálí kříže, ale tenisky,“ lakonicky okomentoval Martin sportovní kauzu okolo amerického fotbalisty Colina Kaepernicka, která do oranžova rozzuřila Donalda Trumpa a stála místo šéfku gymnastické federace. A výrok týdne tentokrát ovládl enfent terrible českého hokeje Radek Duda, který oslavil návrat na extraligový led sémiotickou explozí, při které mimo jiné prozradil, proč je občas potřeba „dát javorům do držky“.

Nová Tribuna řeší, jestli se sport dělá lépe v Česku, nebo na Slovensku. Proč nemají Češi problém s penězi i lákáním slovenských reprezentantů? Jak se dělá v Bratislavě defraudační zázrak? A kdo je americká Aťka Janoušková, která vládne světové gymnastice? Odpovědi najdou posluchači v novém díle sportovního magazínu.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.