TRIBUNA: Na co se těšit a čemu se vyhnout, když letos není olympiáda ani fotbalové mistrovství

4. leden 2019
Tribuna

V roce 2019 nás sice nečeká olympiáda ani šampionát fotbalistů, první velká akce ale začíná už tento víkend. Do peruánské pouště se rozjedou motoristé na Rallye Dakar. Zatímco prosinec patřil především vzpomínkám a bilancování, po Novém roce přichází čas na odvážné předpovědi – i v magazínu Tribuna. Připomeneme si i další sportovní klání a nezapomeneme na jubileum Michaela Schumachera.

„Dakar jsem míval hrozně rád, maloval jsem tatrovky, jak jezdí v saharské poušti, a lámal jsem si prsty, aby Karel Loprais porazil všemocné a zrůdné ruské kamazy. Časem jsem ale začal vidět, jaké přináší problémy: především po finanční stránce pro pořádající zemi, což se projevilo i letos, kdy se pojede jen v Peru,“ komentuje dopady Dakaru, který  kalendář sportovního soupeření tradičně otevírá, Vojta Ondráček.

V nadcházejících měsících přijdou další velké akce, i když žádná s leskem olympiády či fotbalového mistrovství světa. Bez některých by se přitom redaktoři Tribuny rádi obešli. „Nejvíc se jednoznačně netěším na nadstavbovou část fotbalové ligy. Je to pro mě neskutečný galimatyáš,“ myslí si o novince domácí soutěže Vojta Ondráček. Martin se hodlá vyhnout Evropským hrám, multidisciplinární mezinárodní soutěži. „Je to moje nejvíc nenáviděná akce. Před čtyřmi lety byly v Baku, letos se konají v Minsku,“ vymezuje se proti soutěži pořádané Mezinárodním olympijským výborem.

Roman Kreuziger a závěr etapy Giro d'Italia 2018 na Monte Zoncolan

Na prahu nového roku se také dají spřádat plány na velké cesty. Zatímco Martin pošilhává po fotbalu v Jižní Americe, Vojta Ondráček by se chtěl podívat do Pekingu. „Na podzim se tam bude konat mistrovství světa v basketbalu, kterého se po několika letech zúčastní i český výběr,“ vzpomněl úspěch domácího basketbalu. Vojta Jírovec je skromnější a stačí mu ne tak vzdálená Itálie a cyklistický závod Giro d’Italia, který upřednostňuje před tradiční a slavnější Tour de France.  

V Tribuně ale nedošlo pouze na predikce, vzpomněli jsme i jubileum nejslavnějšího pilota Formule 1. Michaelu Schumacherovi bylo v tomto týdnu padesát let, o jeho zdravotním stavu po pět let staré lyžařské nehodě nicméně kolují jen kusé informace. Zatímco dva z trojice redaktorů v dětství německou legendu nesnášeli, pro Vojtu Ondráčka je Němec legendou. „Nevím, jak ho bylo možné nemilovat. Schumacher, to bylo ztělesnění závodění, houževnatý jezdec,“ vzpomíná.

Se startem nového roku nastal čas podívat se, jaké sportovní akce nás čekají v příštích měsících. Na co se těšit? A bez čeho se obejít? Kudy se pojede Dakar a jak se daří českým skokanům na slavném Turné čtyř můstků? Odpoví nový díl sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.