Tribuna: O dopingu, kouzelných botách na maraton a fotbalu

21. září 2018
Tribuna

Trojice matadorů sportovní žurnalistiky ve složení Vojta Jírovec, Martin Vait a Vojta Ondráček se představuje v premiérovém díle pořadu o sportu, jeho vlivu na společenské dění, o zákulisních bojích, bizarních událostech, ale i momentech a sportovcích, na které se už zapomnělo, ale stojí za to si je připomenout.

První díl začíná trojice moderátorů připomínkou první olympiády v Africe, k níž se MOV rozhoupával více než 120 let. Vojta Jírovec rozebírá výbuch světového rekordu v běžeckém maratonu a klade si otázku, jaký vliv na famózní výkon mohly mít speciální boty, nebo zda se jedná pouze o povedený marketing. Martin se vnoří do hlubin české basketbalové reprezentace, které na mistrovství světa pomohl jeden rodilý Američan, v Americe hrající Čech a v bývalé Jugoslávii dozrávající podkošová hvězda.

Posluchače čeká i výrok týdne o kontroverzní amnestii pro dopingové Rusko. Vojta Ondráček prozradí, že doping vnímá jako samostatnou sportovní disciplínu, a připomíná neblahý osud, který potkal německou dopingovou legendu z cyklistické Tour de France. Redaktoři nakonec analyzují i stav české fotbalové reprezentace, která se v současné době snaží probrat ze stavu připomínajícího kóma změnou trenéra. Zatímco Vojta Ondráček, který je kritičtější než Frankfurtská škola, na novém kouči Jaroslavu Šilhavém nenechá nit suchou, z Martina doslova sálá víra v pozitivní změny.

Jaké bylo marketingové pozadí zboření světového rekordu v maratonu? Jaký přesně byl pohnutý osud někdejší cyklistické legendy Jana Ulricha a jaký měl doping vliv na jeho vztah s největším soupeřem z Tour de France? A proč spolu moderátoři pořadu nesouhlasí v názoru na nového trenéra české reprezentace? Pusťte si celou premiérovou Tribunu!

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.