Tribuna: Oblíbená fotbalová džungle Fortuna liga se vrací. Proč ji sledovat?

15. únor 2019
Tribuna

Kolotoč domácí fotbalové džungle se znovu roztáčí. Nejvyšší domácí soutěž v letošní sezoně zkouší několik novinek, mimo jiné pomoc videa či nadstavbovou část. I o nich si přišel do Tribuny povídat fotbalový novinář Pavel Hartman. Podle předního experta deníku Sport je ale ve fotbale, stejně tak jako v životě, nejdůležitější, aby se člověk neuzavíral ve své vlastní bublině.

„Na českém fotbale mě baví jeho absurdita,“ žertuje Pavel Hartman. Vzápětí pokračuje už vážněji. „Na tuzemský fotbal mám kritický pohled, protože nejsem uzavřený v české bublině, občas vyjedu ven a vidím, jak to tam funguje. Jakou společenskou a profesní úroveň tam fotbal má. Mrzí mě, že to tady tak není. Chtěl bych, aby se to posunulo mnohem dál tím západoevropským směrem,“ říká uznávaný fotbalový expert.

Vzpomíná též legendárního českého trenéra Karla Brücknera, který v roce 2004 dovedl reprezentaci do semifinále mistrovství Evropy. Právě Brückner v minulém týdnu jako první Čech převzal cenu Evropského hnutí fair play. „Jako trenér to byl originál s přesahem. Na fotbal se díval geometricky, čímž předběhl svou dobu. Vážil jsem si na něm i toho, že měl vždy nadhled,“ vzpomíná Hartman.

02124634.jpeg

Trenéry zmiňuje také Martin Vait, když je tázán, na co se nejvíce těší na prahu jarní ligové sezony. „Těším se na ty, kteří pořád mají co říct i na mezinárodní úrovni. V českém prostředí je stále nejlepším Pavel Vrba,“ míní. „Aby však svůj talent neprohospodařil, měl by ubrat na aroganci,“ upozorňuje Pavel Hartman. Vzápětí připomíná, jak je podle něj důležité neuzavírat se před světem.

„Říkám to i svým dětem: nejhorší je život v bublině,“ říká Hartman. „Já si taky nemůžu říct, že se už nebudu vzdělávat a nikomu nic dokazovat. Říct si, že jsem přece v novinářské branži už dvacet let. Houby! Dneska už je včera, svět se neustále vyvíjí a člověk nesmí zůstat ustrnutý,“ zdůrazňuje. A na závěr ještě přidává svůj veskrze pozitivní pohled na mladé lidi: „Pořád slyšíme, že jsou hrozní. Nejsou hrozní, jsou šikovní!“

Co se chystá v nejvyšší domácí fotbalové soutěži? Jaké mezery má využití videa a jak si stojí české týmy? A proč byl Karel Brückner trenérský i lidský originál? I tomu se věnoval nový díl Tribuny s hostem, předním fotbalovým novinářem a expertem Pavlem Hartmanem.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka