Tribuna: Pohádce o hubené Kvitové chybí zlatá tečka

1. únor 2019
Tribuna

Finálovou účast Petry Kvitové na tenisových dvorcích Australian Open rozebírá nový díl Tribuny. I když byl grandslam z českého pohledu mimořádně úspěšný, přece jen největší zájem upoutal pohádkový příběh Kvitové, která se dva roky po násilném přepadení vrátila až téměř na samý tenisový vrchol. K tomu jí pomohla i nevídaná fyzická proměna.

„Pro ni je to pořád těžké a čerstvé,“ popisuje Martin, jak se Kvitová vyrovnává s dva roky starým přepadením, při kterém jí útočník pořezal její tenisovou levou ruku. „Sama mluví o tom, že je to pro ni druhá kariéra,“ doplňuje. „Útok představuje pro média obrovsky přitažlivé téma,“ reaguje Vojta Ondráček na spekulace o psychických příčinách zhubnutí Kvitové. Sama hráčka se už nechala slyšet, že novinářský zájem o přepadení ji začíná štvát.

„Mě zaujalo, že Petra Kvitová dokázala zintenzivnit trénink o celých patnáct procent,“ podivuje se Martin. „Většinou vidíme nějaké malé procento, které je tam nějakým zásadním faktorem,“ tvrdí. Dalšími faktory, které aktuálně druhou hráčku světa dovedly až do finále, byly skvělá forma, menší váha, úchvatné první podání, měsíc strávený v Austrálii, ale i lehčí soupeřky. „Ale v těchto fázích turnaje nejsou slabé hráčky,“ upozorňuje Vojta Jírovec.

Karolína Plíšková.

„Kromě parádního vítězství nad Serenou Williamsovou ve čtvrtfinále se zapsala také svým trochu sebevědomým prohlášením a ublíženými komentáři o svých soupeřkách,“ zmiňuje Vojta Jírovec i druhou úspěšnou ambasadorku českého tenisu na turnaji Karolínu Plíškovou. Její cesta na turnaji skončila v semifinále na raketě japonské vítězky celého klání Naomi Ósakaové. „V kontrastu s tím byla prohlášení Sereny Williamsové,“ vyzdvihuje změnu v chování americké hráčky, která loni po finálové prohře na US Open právě s Ósakaovou ztropila skandál.

Kromě tenisu ale přišla na přetřes i posedlost basketbalem v čínském Tibetu, kde fyzická aktivita pomáhá místním se vyrovnat s přechodem od nomádského života. Vojta Jírovec upozorňuje, že ale nejlepší výkonnost předvádějí týmy buddhistických mnichů.

Tribuna se tentokrát vydala na druhou stranu světa, aby zhodnotila úchvatnou cestu Petry Kvitové do finále Australian Open. Kde jsou limity její fyzické proměny? Jak moc ji poznamenal útok nožem před dvěma roky? A proč by další česká tenistka Karolína Plíšková byla ideální veřejnoprávní komentátorkou?

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.