Tribuna: Pouštění žilou otřáslo světem lyžařů, doping jim ale byl k ničemu

8. březen 2019
Tribuna

Nový díl Tribuny se vrací do dopingem zhanobeného MS v klasickém lyžování v Rakousku. Odhalená síť dopingových klientů německých lékařů přesáhla svět běžeckého lyžování a připomněla i legendárního doktora EPO. Mimo hnus a špínu krevních transfuzí se zatím drží biatlonový šampionát, kterého se zúčastní i podivně neambiciózní česká výprava.

„Doping z vás přes noc neudělá superhvězdu,“ prozradil na účet současného dopingového skandálu v rakouském Seefeldu Vojta Jírovec. Policejní razie pod krycím názvem „Pouštění žilou“ odhalila dopingové hříšníky mezi závodníky. „V cyklistice to celé začalo,“ prozradil o pozadí mezinárodní sítě dopingových klientů zatčeného doktora Marka Schmidta z německého Erfurtu. „Před deseti lety byl lékařem dvou takových nechvalně proslulých německých týmů, které jsou takovým synonymem pro krevní doping v cyklistice v nultých letech,“ vysvětlil.

„Když se podíváte na ty chycené hříšníky a zároveň i jejich výsledky, nezdá se, že by jim ten doping příliš pomohl,“ připomněl Vojta Ondráček. „Estonský závodník si prý představoval, že když začne dopovat, tak se posune do první desítky. Ale stěží se dostával k dvacátému místu,“ prozradil o přiznané naivitě běžce na lyžích Algo Kärpa. „To je ta představa, že si vezmu pilulku a najednou jsem vítěz olympiády,“ doplnil Vojta Jírovec.

Edward Snowden světového sportu. Kdo se bojí Grigorije Rodčenkova?

Grigorij Rodčenko

Odhalení ruského dopingového programu otřáslo v posledních letech důvěryhodností celého světa vrcholového sportu. Grigorij Rodčenkov, který podvody řídil, o své práci mluví v novém dokumentu Icarus. Problémy se však neomezují jen na Rusko. Nikdo totiž nemá valný zájem na tom, aby antidopingový systém skutečně fungoval.

„Za chvíli nám bude svítit v pelotonu,“ glosoval Martin podivnou praktiku ozařování odebrané krve UV zářením, kterou absolvoval Marcel Kittel. Současná cyklistická superstar totiž v minulosti také využívala služeb kontroverzního lékaře Schmidta. „Jsem to kvitoval, ale pokud je to opačně, potom je to největší pokrytec, jakého si můžeme představit,“ řekl na adresu Kittelova sebeočistného vyjádření o současném dopingovém skandálu Vojta Jírovec.

„Její prohlášení působí dost skromně,“ okomentoval Martin neambiciózní prohlášení české biatlonové hvězdy Markéty Davidové před světovým šampionátem ve Švédsku. „To určitě není nějaká závodnice, u které bychom měli počítat s tím, že se nedostane do první desítky,“ reaguje na účet vedoucí ženy v kategorii vytrvalostních závodů Vojta Ondráček.

„Když vám to běhá, stačí dobře zastřílet. Naopak to má Ondřej Moravec, který s tím má problémy. Což ukázal i při nedávném mistrovství Evropy,“ doplnil. „Mě fascinuje, že se to jmenuje mistrovství Evropy, a závodí tam závodníci z Číny a ze Spojených států,“ rýpnul si do podřadné sportovní akce Vojta Jírovec. Ale ani výrazně méně kvalitní obsazení českému biatlonistovi nepomohlo dosáhnout na medailové umístění.

Jak funguje doping a proč nepomohl lyžařům zadrženým rakouskou policií k lepším výsledkům? Jaké jsou šance českých biatlonistů na probíhajícím světovém šampionátu? A proč čeští sportovci trpí syndromem malých očekávání? Odpovědi se snaží hledat nový díl pořadu Tribuna, který se kromě dopingu a biatlonu zaměřil i na aféru se sportovním hidžábem ve Francii.

 

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.