Tribuna: Průvodce džunglí domácího fotbalu

2. listopad 2018
Tribuna

Skutečně vládnou českému fotbalu vlivná jména ze Strahova? Spletitým světem mocenských vztahů se prosekává nový díl Tribuny. Stranou nezůstalo ani bizarní pojetí fair-play v českém juniorském hokeji, konec šikany izraelských sportovců a nezájem o pořádání olympiády v roce 2026.

„Ryba smrdí od hlavy a český fotbal ze Strahova,“ otevírá Vojta Jírovec debatu na téma vztahů mezi čelnými představiteli českého fotbalu. Z fotbalové asociace v posledních týdnech odešla celá řada funkcionářů a trenérů, ať už skončili proti své vůli, nebo na protest proti současnému vedení. I když proti odchodu technického ředitele Michala Prokeše protestovaly dvě desítky fotbalových osobností, „zdráhám se říct, že by navzdory své erudovanosti skutečně nastavil velkou koncepci a propracovanou metodiku,“ upozorňuje Martin na spletitosti ohledně strahovské kauzy.

Nejzásadnějším problémem se ale zdá být osoba Romana Berbra, nynějšího svazového místopředsedy. Vojta Ondráček připomněl, že Berbra vyvezla příkladný demokratický systém hlasování a spravedlivé rozdělení moci mezi českými kluby a okresy. Přesto ho ale spolu s ostatními považuje za nekorunovanou hlavu české kopané a dlouho krocené dítě Miroslava Pelty.

„I když jsem poslední, kdo by obhajoval tuto nacionalistickou propagandu, a v případě Izraele obzvlášť, myslím, že je to poměrně zásadní událost,“ okomentoval Vojta Ondráček historický moment, když poprvé na území Spojených arabských emirátů zazněla izraelská hymna po vítězství judisty Sagi Makiho. Na ústupu není pouze dlouholetý bojkot izraelských sportovců ze strany arabských zemí ale i zájem o pořádání olympijských her.

Tribuna: Jsou ve sportu lepší Češi, nebo Slováci? Česko má peníze, Slovensko historickou křivdu

Slovensko - slovenští fanoušci

Sportovní rivalitu bývalých federálních partnerů pitvá nový díl pořadu Tribuna. Kromě rozboru nacionalistické selanky řeší i comeback hokejového rebela Radka Dudy, rozzuřeného Trumpa a debakl sportovců v komunálních volbách.

Trojlístek původních zájemců ze Stockholmu, Calgary a Itálie si shodně stěžují na finanční a environmentální zátěž, kterou by pro ně pořadatelství zimních hry v roce 2026 znamenalo. Mnohem smutnější záležitostí, než nezájem o olympiádu ale představuje tragická smrt majitele fotbalového Leicesteru Vičaje Srivadtanaprapchy. Thajský miliardář, který zahynul při pádu vrtulníku v bezprostřední blízkosti stadionu, byl strůjcem pohádkového příběhu, kdy tým na odpis získal zázračně v roce 2016 anglický titul. „Choval se jako příkladný majitel, ať už vůči zaměstnancům klubu, fanouškům, ale také podporoval projekty na podporu přistěhovalců,“ připomněl Martin jeho zásluhy i mimo fotbalový trávník.

Je příkaz vstřelit si vlastní gól, aby tým získal výhodu v následném prodloužení amorálním pochybením, nebo jen chytrým využitím díry v systému? Podle českého hokejové svazu si takový čin zaslouží tvrdý trest, když trenéra juniorů ze Vsetína Juraje Jurika potrestal devítiměsíčním trestem zákazu činnosti. „Je to sice proti duchu fair-play, ale jde spíš o rozdíl mezi nastavením pravidel a normami, jak by se hráči měli chovat,“ tvrdí Vojta Jírovec. A připomněl největší fotbalovou frašku v dějinách, když v roce 1994 Barbados po vstřelení si vlastního gólu bránil proti Grenadě zbytek zápasu obě dvě brány, protože se bál podobného kousku ze strany svého soupeře. „Co je na tom zajímavé úplně nejvíc, všechno platilo,“ doplňuje bizarní tečku za nevídanou etickou podívanou.

Jak vládne strahovský Mordor českému fotbalu? Kdo je Ježíš Kristus podivného pravidla v hokejové extralize juniorů? A proč arabské země přestávají šikanovat izraelské sportovce a jejich nacionalistickou propagandu? Dozvíte se v novém dílu sportovního pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.