Tribuna: Super Bowl? Šachy a brutální síla. Jaké je být Čechem v univerzitním týmu amerického fotbalu?

8. únor 2019
Tribuna

Tribuna tentokrát zavítala do zámoří, kde se před pár dny odehrálo jedno z nejsledovanějších sportovních klání světa – Super Bowl. Role průvodce v exotickém světě amerického fotbalu se zhostil bývalý hráč St. Norbert College a třetí nejlepší český hráč roku 2012 Petr Boháček. Kromě zvláštností a krásy specifického sportu made in USA se ale zavzpomínalo i na legendárního finského skokana Mattiho Nykänena.

„Jako člověk, který dlouho hrál v obraně, jsem si ten zápas velice užil,“ komentuje Boháček finálový souboj americké fotbalové ligy NFL, známý jako Super Bowl. „Samozřejmě mě baví ta show, letos ale byla dost kontroverzní,“ prohlásil o umístění zápasu do jižanské Atlanty.

O historicky šestém vítězství týmu New England Patriots podle něj rozhodly detaily. „Vždycky sledujeme vlastně dva zápasy, mezi obranou a útokem jednotlivých týmů. Los Angeles Rams vynulovali ofenzivní sílu soupeře a Patriots kompletně změnili herní plán. Nakonec ale stačilo málo a jako vítězové mohli vzejít také Rams,“ říká.

Logo

Klub New England Patriots je ale kromě kontroverzní pověsti na hřišti známý i svou náklonností k osobě amerického prezidenta. „Dlouhodobý trenér vítězů Bill Belichick ho veřejně podpořil jako jedna z mála veřejných osobností,“ připomíná politické souvislosti Boháček.

Americký fotbal navíc dlouhodobě řeší problém hráčských protestů proti rasismu a diskriminaci. „V přístupu NFL se ale nic nezměnilo a myslím, že k tomu dlouho nedojde,“ říká o prostředí v soutěži. „A to z jednoduchého důvodu – kromě jedné výjimky jsou majitelé všech týmů americké NFL staří bílí muži. A sedm z nich darovalo více než milion dolarů na kampaň Donalda Trumpa,“ vysvětluje Boháček politickou spřízněnost vlastníků klubů, která je v přímém rozporu s hráčským složením týmů. Sedmdesát procent z nich totiž tvoří Afroameričané.

Poraženého finalistu LA Rams zase provází nechvalná pověst franšízy, protože před sezonou se klub z čistě komerčních důvodů přesunul ze St. Louis do Kalifornie. „Což dost rozlítilo fanoušky v Missouri. A také fanoušky Arsenalu, protože se zdá, že výdělky z Premier League slouží majiteli obou klubů Stanemu Kroenkemu k tomu, aby si financoval sportovní úspěchy ve Spojených státech,“ připomíná dopady i na evropský fotbal Martin Vait.

A co americký fotbal v Česku a v Evropě? „Udělal velký pokrok, ale pořád je to jako porovnávat okresní přebor a Manchester United,“ myslí si Boháček.

Jaké bylo letošní finále v americkém fotbale a proč je Super Bowl více show než sportovní klání? Jak na chudých afroamerických fotbalistech vydělávají univerzity? A co má Česká asociace amerického fotbalu společného s nedávno zesnulou rockovou hvězdou skoků na lyžích Mattim Nykänenem? I tomu se věnoval nový díl Tribuny s hostem, bývalým hráčem univerzitního amerického fotbalu Petrem Boháčkem.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio