Tribuna: Uzavírá se zlatá éra tenisu? Odchod Murrayho naznačuje její konec

18. leden 2019
Tribuna

Se začátkem Australian Open se do plného provozu rozjela další tenisová sezona a Tribuna se tentokrát podívá nejen na zápolení na betonových kurtech, ale i na odchod legendy Andyho Murrayho a také na možný konec jedné velké tenisové éry. Tenis totiž opravdu může nejenom kvůli jeho odchodu čekat úplně nová a dosti neznámá epocha.

„Pro mě osobně tak odchází nejoblíbenější a nejsympatičtější zástupce tohoto kvadrumvirátu,“ komentuje Martin oznámení Andyho Murrayho, že ve svých jedenatřiceti letech končí kariéru. Navzdory „pouhým“ třem grandslamovým titulům patřil sympatický Brit do silné čtyřky mužského tenisu s Rogerem Federerem, Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. Mimo vítězství na domácím Wimbledonu slavil triumf i na olympiádě či v reprezentačním Davis Cupu. „Ale co já nemůžu nevyzdvihnout v případě Murrayho, je jeho feminismus,“ připomíná Vojta Ondráček. „U Murrayho jsme viděli zvláštní, u sportovců a známých osobností poměrně nevídanou věc – upozorňoval třeba novináře při tiskových konferencích na to, že mluví pouze o mužském tenise, protože to, co on, už mezi ženami dokázala Serena Williamsová,“ vysvětluje. Pro rodilého Skota nebyl problém ani ukončit tiskovou konferenci předčasně, aby stihl sledovat finále ženské dvouhry, nebo žádat o vyrovnání odměn pro obě pohlaví.

02717024.jpeg

„Konec Murrayho předznamenává začátek konce celé velké éry, protože Federerovi, Nadalovi a Djokovičovi už je přes třicet a laborují se zdravotními problémy,“ zvěstuje Vojta Jírovec konec jedné dominantní generace. „Tenisový hardrock, při kterém testosteron úplně stříkal z obrazovky,“ popisuje Martin finálové souboje zástupců současného tenisového olympu. Z testosteronového království ale Vojta Ondráček vyplouvá připomínkou, že zlatá éra má namále i v ženském tenise. „Sestry Williamsovy už nejsou nejmladší. K nim ještě patří Marie Šarapovová,“ vysvětluje.

„Na kahánku mají také Hopmanův pohár, Davis Cup nebo i Fed Cup,“ připomíná Vojta Jírovec i neblahé konce tradičních tenisových klání. „Současná éra byl takový nášlap něčeho, co nás čeká v budoucnu, kde se síly rozptýlí,“ upozorňuje Vojta Ondráček na rostoucí kvantum zápasů v tenisovém kalendáři.

Aktuální vývoj ve sportu gentlemanů se tak může brzy potýkat s mnohem vážnějšími důsledky než s pouhou výměnou hráčských generací. „Obchází tam i dopingový strašák, který je s tenisem spjatý,“ říká Martin.

Tribuna tentokrát zavítala na tenisové kurty v rozpálené Austrálii. Co pro tenis znamená konec Andyho Murrayho? Bude po skončení této generace ještě k vidění tenisový hardrock plný testosteronu? A přežije ženský tenis odchod sester Williamsových?

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.