Tribuna: Vánoční speciál o tom nejlepším i nejhorším ze sportu roku 2018

21. prosinec 2018
Tribuna

I Tribuna se zahalila do adventního hávu, nebo, příhodněji řečeno, dresu, a představila hitparádu nejlepších a nejhorších sportovních událostí roku 2018.

„Nevím, jestli to byl ten největší zážitek nebo naopak ten nejobskurnější, co jsem na fotbale měl,“ tvrdí Vojta Ondráček o svém výletě na zápas české reprezentace v Uherském Hradišti proti Ukrajině. Plyšoví maskoti před stadionem, problém se světly, selfíčka se zády Andreje Ševčenka či zjevení fašistického hrdiny Stepana Bandery nakonec doplnil noční návrat s opilým ukrajinským dvojníkem Davida Matáska na rameni. „Byla to skutečně absurdní podívaná po všech stránkách,“ shrnuje Vojta.

Jeho jmenovec s příjmením Jírovec si nejvíce považuje účasti na jedné z etap cyklistického Gira d’Italia, a to nejen coby divák, ale také jako cyklista před samotnými profesionály. A nejednalo se o nic menšího než o nejprudší stoupání v Evropě na obávaný Monte Zoncolan. „Podobný krpál jsem si vyšlapal, když jsem zavítal do Českých Budějovic na přípravu Sparty s tamním Dynamem,“ kontruje Martin svým největším sportovním výkonem roku.

Roman Kreuziger a závěr etapy Giro d'Italia 2018 na Monte Zoncolan

„Na rozdíl od statisíců rozhořčených českých diváků jsem měl možnost vidět to v přímém přenosu,“ komentuje Vojta Jírovec zlatou olympijskou jízdu Ester Ledecké, kterou označuje za největší událost českého sportu z minulého roku. Cenou za unikátní a nečekaný zážitek ale byl nástup do práce ve čtyři hodiny ráno. Možná i proto hodnotí obojživelnický úspěch Ledecké bez emocí. „Je fakt, že ve mně osobně její medaile nevyvolává ani zlomek toho nadšení, které jsem cítil, když například v Turíně vyhrála Kateřina Neumannová,“ dodává.

Vánoční naladění ale vzalo za své, když došlo na hodnocení stavu českého sportu celkově. „Fotbal a hokej zažívají takový dvojí marasmus,“ tvrdí bez adventní pokory Vojta Ondráček. „V lyžování nejsou peníze, basketbal nikoho nezajímá, koně na dostizích umírají a chrchlají krev, v tenise žádné české tenisty a tenistky nevidím, jen rezidenty z Monaka,“ lakonicky shrnuje svůj pohled nejen na letošní rok.

Kdo je celosvětovým sportovním hrdinou pořadu Tribuna pro rok 2018? Proč byl dojemný odchod Arsena Wengera z pozice trenéra londýnského Arsenalu? Jak je možné, že Vojta Jírovec byl jedním z mála Čechů, kteří viděli zlatou jízdu Ester Ledecké v přímém přenosu? Nejlepší i nejhorší momenty ve světě sportu i mimo něj rozebírá vánoční díl pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka