Trierovo odstředěné Království. Série Exodus ždímá zažloutlé vzpomínky na časy divnosti a provokací

21. říjen 2022

Čelisti aktuálně neví, na jaké filmy a nekrology dřív koukat. Aleše trápí, že už nezavolá Josefu Somrovi, Vítka rozesmutnil odchod krásné lidské bedny Robbieho Coltrana, představitele pro něj jediné zapamatovatelné postavy z Harryho Pottera, a Tomák zase oplakává fenomenální slepičku mima Jaroslava Čejky. Hodně se točí, ale ještě víc umírá. Nemělo by to být naopak? Nebývalou mortalitu i příval aktuálních novinek a jejich kvalitu hodnotí filmoví sommeliéři z Radia Wave.

Zběsilé tempo nasadil Ryan Murphy, který po nedávném lahodném překvapení popisujícím život i pohnutky sériového vraha a kanibala Jeffreyho Dahmera přichází s dalším seriálem. „Jede možná až moc rychle,“ myslí si o Murphyho tvůrčím přetlaku Vítek. Jeho záhadná hororovo-detektivní série Vidím vás mu připadá zbytečně uspěchaná a nedomyšlená.

„Esence rychlejch kalorií – do tejdne o tom nevíte vůbec nic. Extrémně zapomenutelná záležitost,“ souhlasí Aleš. Sice se nikdy nebudete úplně nudit, nicméně čekat, že vás série vtáhne, není radno. Nedomrlých příběhů o rodině, která koupila skvělý dům a vzápětí začala litovat, už tu ale koneckonců pár bylo…

Velký návrat nachystal příznivcům kultovního devadesátkového seriálu Království i režisér Lars von Trier. „Třetí sezóna začíná znechucenou divačkou, která se dívá na DVDčka druhý sezóny Království a shledává, že to nijak nekončí a že by mělo,“ uvádí Vítek do kontextu. Udržela si třetí série kromě vizuálu i původní atmosféru a podvratnost, díky které byli všichni ve studiu na Exodus zvědaví?

„Je to přiznaná recyklace. Problém ale je, že ty recyklovaný věci nefungujou jako v původních sezonách,“ konstatuje Vítek. „Středně důstojný navázání, trochu bez kouzla,“ uzavírá Aleš s tím, že Trier v podstatě vytvořil vyvanutou fanfikci vlastní tvorby.

Klepe se to Larsovi? Jak dopadl „Amadeus z Wishe“, který se dostal až na filmový festival do San Sebastiana, a pozvou Španělé příští rok Jiřího Vejdělka s anatomickými říkadly? Měla být komiksárna Black Adam nepřístupná divákům nad 11 let? Co nového v Bolívii a jaký je snímek Utama, který „ztama“ přichází do kin? Kdo je Nejšťastnější holka pod sluncem? Cítí se Vítek spíš jako opice, had nebo něco úplně jiného? Vyhraje příští Týden tlustých medvědů Aleš? Umí Tomák lepší prázdný pohled než Somr? A můžou za něj tucty zapomenutých čoček? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.