Trpělivosti je potřeba víc než kdykoli předtím, říká o novém školním roce nestor dětské psychologie Jaroslav Šturma

3. září 2020

„Začátek letošního školního roku je naprosto bezprecedentní. Před prázdninami dostatečně nefungovaly školy ani školky, režim, do kterého se teď vracíme, bude pro děti velmi náročný,“ říká psycholog a psychoterapeut Jaroslav Šturma, který se jako pravá ruka legendárního profesora Zdeňka Matějčka věnuje dětské klinické psychologii od roku 1970.

Rodičovskou trpělivost a podporu budou podle Šturmy potřebovat děti víc než kdykoli jindy. Zřejmě nejvíc podle něj změna dopadne na prvňáky. „Ve školkách se obvykle poslední půlrok u těchto dětí věnuje přechodu na školní režim, trénuje se soustředění, to všechno bude teď chybět,“ vysvětluje psycholog.

03659567.jpeg

Rodiče by taky měli být u starších i mladších dětí připraveni na odmítavou reakci. „Že se dítěti ve škole zkraje nelíbí, není žádná tragédie,“ říká Šturma. Doporučuje onu „nepříjemnou“ povinnost spojovat s něčím hezkým, například stavit se cestou ze školy na zmrzlinu. „Dětem se to propojí a na to, že mají povinnosti, které dřív neměly a na které se netěší, si líp zvyknou,“ doporučuje.

Důležitá je podle Šturmy spolupráce rodičů s učiteli. „I když se někdy naše názory na věc rozcházejí, děti musejí rozumět tomu, že doma něco děláme takhle, přitom ve škole se pravidla trochu můžou lišit. Stejně jako po učitelích chceme, aby naše dítě znali a respektovali prostředí, ze kterého přichází, má to platit i naopak. Vzpomeňme si ostatně, jak jsme na pedagogy a jejich poslání vzpomínali během domácí výuky v karanténě.“

Kolik kroužků dětem vybrat? Mají raději pilovat to, v čem jsou dobré, nebo zkoušet nové věci? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.